Dictionar medicamente litera E

Efitard

Compozitie Efitard

Flacon Efitard de 400 000 UI Penicilina G potasica 100 000 UI Procainpenicilina 300 000 UI
Flacon Efitard de 800 000 UI Penicilina G potasica 200 000 UI Procain penicilina 600 000 UI

Actiune terapeutica Efitard

Efitard este un preparat antibiotic, compus dintr-o penicilina acuta si o penicilina-depozit. Datorita resorbtiei rapide a celei dintai se realizeaza o penicilinemie initiala mai ridicata in primele 2-3 ore, procainpenicilina, mai putin solubila si deci cu resorbtie prelungita, asigurand in continuare, timp de 12-14 ore, o concentratie terapeutica de minimum 0,03 UI/ml de ser sanguin. Spectrul de actiune al Efitardului este acelasi cu al Penicilinei G: coci gram pozitivi (streptococi, pneumococi, stafilococi penicilinazo-negativi) si gram negativi (gonococi si meningococi), bacili gram negativi (clostridii), spirochete (Treponema pallidum).
Prezinta rezistenta: enterococul, bacilul difteric si cel tuberculos, actinomicetele, protozoarele si virusurile mici. Concentratiile sanguine, realizate prin administrarea Efitardului sunt inactive fata de Haemophilus influenzae si de Salmonella typhi.

Indicatii Efitard

In principiu, Efitard este indicat in forme usoare sau de gravitate medie ale infectiilor sistemice sau localizate, generate de germeni sensibili la Penicilina G, in care sunt suficiente titrurile ce se obtin prin injectarea preparatului.
Astfel, Efitard este indicat in: unele infectii bronho-pulmonare, scarlatina, angine, celulite, erizipel, infectii dupa interventii ca amigdalectomia, extractia dentara s.a.

Mod de administrare Efitard

Efitard se injecteaza strict intramuscular, cat mai profund (se controleaza, aspirand cu seringa, daca acul nu a patruns intr-un vas sanguin). Posologia este in functie de boala si de bolnav si de asemenea intervalele.
Dozele uzuale sunt: Adulti: 400000 UI-800000 UI la 12-14 ore.
Copii peste 2 1/2 ani:200000 UI – 400000 UI la 12-14 ore. in tratamentul sifilisului se recomanda administrarea unei doze totale de 6000000 UI-12000000 UI ind ecurs de 10-15 zile.

Contraindicatii Efitard

Efitard este contraindicat la persoane sensibilizate la penicilina sau la procaina; in formele grave ale infectiilor cu germeni sensibili (in care este necesara o penicilinemie de start ridicata, ce nu se poate obtine cu Efitard, ci numai cu o penicilina acuta); in infectii cu germeni rezistenti la Penicilina G sau cu o sensibilitate moderata la aceasta. Nu se recomanda administrarea preparatului la copii sub 2 1/2 ani.
Atentie! Se recomanda efectuarea antibiogramei inainte de instituirea tratamentului cu Efitard, iar in infectiile determinate de stafilococ, testarea repetata a sensibilitatii acestuia (rezistenta se poate instala foarte rapid).

Reactii adverse Efitard

Cele mai importante sunt de tip alergic (eruptii cutanate, fenomene asemanatoare celor din boala serului, mai rar soc anafilactic, modificari sanguine – anemie, leucopenie, eozinofilie peste 25%, trombocitopenie).