Dictionar medicamente litera E

Efortex

Compozitie Efortex

1 drajeu Efortex contine glicocol 50,0 mg; acid L- glutamic 75,0 mg; aspartat de potasiu 75,0 mg; aspartat de magneziu 75,0 mg; L-tirozina 30,0 mg; L-lizina clorhidrat 87,5 mg;cafeina 31,0 mg.

Actiune terapeutica Efortex

Prin aminoacizii, mineralele si cafeina continute usureaza efortul neuromuscular, indeparteaza senzatia de oboseala si favorizeaza procesele de refacere dupa efort.

Farmacocinetica Efortex

Cafeina absorbtia este completa, timpul de obtinere a maximului este 2 ore, este puternic metabolizata. Doar 2% din doza se regaseste sub forma neschimbata in urina. Aspartatii se absorb din intestin in proportie de aproximativ 30%, au o biodisponibilitate convenabila si se elimina prin urina.

Indicatii Efortex

Stari de oboseala in conditiile unor eforturi intense si de durata, in convalescenta si de alte cauze; pregatirea biologica a sportivilor de performanta (indeosebi in sporturile de forta-rezistenta).

Mod de administrare Efortex

Cate 1-3 drajeuri de 3-4 ori/zi (de preferinta in timpul meselor, se evita administrarea inainte de culcare).

Contraindicatii Efortex

Stari de excitatie, insomnie, tahicardie, aritmii, boala coronariana, boala ulceroasa, insuficienta renala acuta si cronica, leziuni parenchimatoase renale severe, coma hepatica, tulburari ale metabolismului aminoacizilor (indeosebi prin defecte enzimatice genetice), astm bronsic, insuficienta suprarenala.

Precautii Efortex

Se recomanda prudenta in starile de deprimare respiratorie si hipoxie, ulcer gastro-duodenal (cafeina mareste secretia gastrica), anemie.

Sarcina si alaptare

Se evita administrarea unor doze mari si prelungite in sarcina (datorita cafeinei).

Interactiuni medicamentoase

Efectul cafeinei poate fi marit de izoniazida sau de meprobamat. In doze mari cafeina administrata pacientilor tratati cu IMAO prezinta riscul de criza hipertensiva. Cafeina mareste actiunea antimigrenoasa a ergotaminei. Utilizarea concomitenta a diureticelor economisitoare de potasiu este urmata de hipermagneziemie si hiperpotasiemie. La pacientii care primesc medicatie anticolinergica, exista riscul de scadere a motilitatii gastrointestinale. Magneziul scade absorbtia tetraciclinelor administrate oral. Preparatele care contin calciu si fosfati reduc absorbtia magneziului. De aceea, Efortex se va administra cu 3 ore inainte de administrarea acestor preparate.

Supradozare Efortex

– Simptome: neliniste, anxietate, confuzie, insomnie, palpitatii, disconfort gastric si pirozis, vertij, cefalee (prin cafeina).
– Tratament: intreruperea medicatiei.

Reactii adverse Efortex

Dozele excesive pot produce nervozitate, insomnie, tremor, palpitatii (prin excesul de cafeina); greata, disconfort abdominal, diaree (aspartatii).