Dictionar medicamente litera E

Endometril

Compozitie Endometril

Comprimate continand linestrenol 5 mg (flac. cu 30 buc.).

Actiune terepeutica Endometril

Derivat de 19-nortestosteron cu proprietati progestogene moderate; inhiba ovulatia, are efecte antiestrogenice si androgenice slabe.

Indicatii Endometril

Endometrioza; insuficienta luteala cu tulburari functionale ale ciclului menstrual, dismenoree, mastopatie fibrochistica; ca anticonceptional (in asociatie cu etinilestradiol).

Mod de administrare Endometril

In endometrioza, 2 comprimate (10 mg) zilnic, continuu, 6-9 luni;
In insuficienta luteala (ca substitutiv), cate 2 comprimate/zi, intre zilele 16 si 25 ale ciclului.

Contraindicatii Endometril

Sarcina, boli hepatice grave, tumori hepatice, icter familial, tromboflebita manifesta, suspecta sau in antecedente, sangerari genitale nediagnosticate, antecedente de sarcina cu icter idiopatic, cu prurit generalizat sau cu herpes; se va evita cateva saptamani inaintea interventiilor chirugicale si in caz de imobilizare prelungita; prudenta la renali, la bolnavii cu epilepsie, migrena, astm bronsic si afectiuni cardio-vasculare.

Reactii adverse Endometril

Uneori, greata, voma, crestere in greutate, sangerari intermenstruale, cefalee; rareori tromboflebita, icter sau hepatita anicterica, prurit generalizat, hipertensiune arteriala, fenomene de virilizare; poate provoca virilizarea fatului feminin si alte malformatii congenitale.