Estraderm

Indicatii Estraderm

Estraderm se foloseste pentru tratamentul semnelor si simptomelor deficientei estrogenice datorate menopauzei (naturala sau chirurgicala), precum tulburari vasomotorii, tulburari de somn, atrofie uro-genitala, modificari de dispozitie, prevenirea pierderii accelerate de substanta osoasa în perioada de postmenopauza. Pentru pacientele cu uter intact, estrogenii vor fi administrati în terapie combinata secventiala cu progestative.

Contraindicatii Estraderm

Carcinom mamar sau de endometru, endometrioza, sângerari vaginale de cauza necunoscuta, afectare hepatica severa, tromboflebita, tromboza sau boala tromboembolica, sarcina si alaptare, hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre componentii Estraderm-ului TTS.

Precautii Estraderm

Monoterapia prelungita cu estrogeni determina o crestere a riscului hiperplaziei si cancerului de endometru la pacientele în perioada de postmenopauza. Estraderm-ul TTS, ca orice produs hormonal, va fi prescris numai dupa un examen medical complet, care va include si examenul ginecologic care trebuie sa infirme orice modificare endometriala. Pâna în prezent nu exista certitudinea ca hormonoterapia combinata (estrogen, progesteron) pentru pacientele în perioada de postmenopauza determina o crestere a riscului cancerului de sân.

Pentru pacientele cu boala fibrochistica a sânului si cele care au cazuri de neoplasm mamar în familie (rude de gradul I) se recomanda examene periodice, autoexaminarea sânului si efectuarea unei mamografii înaintea instituirii tratamentului si care va fi repetata la intervale regulate de timp. Datorita faptului ca supradozajul estrogenic determina retentie lichidiana, pacientele cu insuficienta cardiaca, hipertensiune, afectiuni renale sau hepatice, epilepsie sau migrene trebuie supravegheate în timpul tratamentului. A nu se lasa la îndemâna copiilor! Sarcina si alaptare: Estraderm-ul TTS nu se administreaza în timpul sarcinii si lactatiei.

Reactii adverse Estraderm

Piele si anexe: Frecvent eritem tranzitoriu si iritatie la locul aplicarii cu sau fara prurit. Cazuri izolate de dermatita alergica de contact, pigmentatie reversibila post-inflamatorie, prurit generalizat, exantem. Tract uro-genital: Frecvent metroragii (în general, semn de supradozare estrogenica). Daca estrogenii sunt combinati adecvat cu progestativele, sângerarile din timpul tratamentului au caracteristicile ciclului menstrual normal. Tratamentul combinat cu progestativele reduce riscul aparitiei cancerului de endometru. Sistem endocrin: Frecvent disconfort la nivelul sânilor. Tract gastrointestinal: Ocazional greata, dureri abdominale, balonare. Sistem nervos central: Ocazional cefalee, migrena. Rar ameteli. Aparat cardiovascular: Cazuri izolate de tromboflebita, hipertensiune arteriala, agravarea varicelor. Alte reactii adverse: Rar edem si/sau pierderi ponderale. Cazuri izolate de reactii anafilactice.

Compozitie Estraderm

Substanta activa: estra-1,3,5(10)-triene-3,17-diol (estradiol). Excipienti: etanol, hidroxipropilceluloza, polietilen tereftalat, etinilacetat copolimer, parafina.

Actiune Estraderm

Sistem terapeutic transdermal cu estradiol pentru substituirea fiziologica a estrogenilor.

Administrare Estraderm

Estraderm-ul TTS se va aplica de doua ori pe saptamâna, fiecare plasture schimbându-se o data la 3-4 zile. Tratamentul se începe, în general, cu Estraderm TTS 50. Aparitia reactiilor adverse (disconfort la nivelul sânilor, metroragii, retentie de lichide) cu o persistenta de peste 6 saptamâni necesita diminuarea dozei. Pentru tratamentul simpotmelor climacterium-ului se utilizeaza cea mai scazuta doza eficace. În cazul pierderii de substanta osoasa, se recomanda plasturii de Estraderm TTS 50 si 100. Estraderm-ul TTS 25 se va administra numai pacientelor care nu pot tolera doze superioare. Studiile clinice au demonstrat ca instituirea tratamentului estrogenic cu 5 ani înaintea instalarii menopauzei determina o reducere cu 50% a fracturilor de tip Coles si cu 90% a fracturilor de la nivelul coloanei vertebrale. Estraderm-ul TTS poate fi administrat în tratament continuu sau ciclic.

Administrare continua: Aplicarea neîntrerupta a 2 plasturi pe saptamâna. Administrare ciclica: 2 plasturi pe saptamâna, timp de 3 saptamâni, urmati de un interval de o saptamâna pauza. Pentru pacientele cu uter intact, terapia estrogenica va fi suplimentata cu progestative dupa urmatoarea schema: În cazul terapiei continue cu estradiol se recomanda ca un progestativ (medroxiprogesteron acetat 10 mg/zi, noretisteron 5 mg/zi, noretisteron acetat 1-5 mg/zi sau didrogesteron 20 mg/zi) sa fie administrat între 10-14 zile (preferabil 12 zile) pe luna. Pentru pacientele care urmeaza tratament ciclic, progestativul se va administra cu 10-12 zile înaintea celei de a patra saptamâni a ciclului de tratament, care reprezinta intervalul liber (mai exact, administrarea orala de progestative începe în a doua saptamâna a tratamentului ciclic în momentul aplicarii celui de al patrulea patch de Estraderm TTS). Estraderm-ul TTS nu se va aplica pe sân si nici în acelasi loc consecutiv.