Estulic

Indicatii Estulic

Hipertensiune, în special esentiala si renala.

Contraindicatii Estulic

Nu se cunosc contraindicatii.

Reactii adverse Estulic

Uscaciunea gurii si sedare, în special în dozele de atac, crescute sau cresterea rapida a dozelor. Aceste efecte se atenueaza în general în cursul tratamentului.

Compozitie Estulic

Comprimate continând 1 mg guanfacin

Actiune Estulic

Antihipertensiv care actioneaza la nivelul trunchiului cerebral si inhiba tonusul simpatic. El reduce rezistenta periferica, ceea ce determina scaderea tensiunii arteriale. Debitul cardiac nu este alterat, caci scaderea frecventei cardiace este compensata prin cresterea volumului sistolic. Mecanismele de reglare a tensiunii arteriale nu sunt influentate nici în repaus nici la efort. Estulic nu perturba functia renala, nu s-a remarcat nici retentie hidrica sau de sodiu, nici cresterea excretiei de potasiu. Filtrarea glomerulara ramâne constanta, chiar în cazul insuficientei renale. Estulic reduce activitatea reninei plasmatice. Estulic este complet absorbit, 25% din doza administrata este excretata ca atare (sub forma neschimbata) pe cale renala. Fixarea pe proteinele plasmatice este slaba (aprox. 60%). Datorita timpului de înjumatatire, eliminarea facându-se aproximativ 18 ore, actiunea sa este prelungita si Estulic poate fi administrat într-o singura priza cotidiana.

Administrare Estulic

În general o priza pe zi este suficienta pentru a obtine scaderea satisfacatoare a tensiunii arteriale. Doza de atac este de 0,5 mg la culcare. Daca este necesar, doza va fi crescuta de la 0,5 mg la 1 mg/zi, în general, pe un interval de minimum 1 saptamâna pâna se obtine scaderea tensiunii arteriale. O doza zilnica de aproximativ 2 mg (1 la 3 mg) este de obicei eficace. Daca tensiunea arteriala nu este suficient scazuta numai prin Estulic, se poate asocia un diuretic. La pacientii la care nu s-au obtinut rezultate satisfacatoare si care suporta bine produsul, doza zilnica poate ajunge la 4 – 6 mg repartizata în 2 prize. Estulic poate fi asociat cu un vasodilatator sau un -blocant. Administrarea concomitenta cu un -blocant poate diminua frecventa cardiaca în mod exagerat, acest risc poate fi atenuat prin folosirea unui -blocant dotat cu actiune agonista partiala (ASI).