Etambutol

Indicatii Etambutol

Tuberculoza pulmonara, tuberculoza miliara, pleurezia tuberculoasa, peritonita tuberculoasa, meningita tuberculoasa, tuberculoza genito-urinara, tuberculoza osteo-articulara si ganglionara. Se va asocia obligatoriu cu alte chimioterapice si antibiotice antituberculoase (administrat singur germenii dezvolta rezistenta).

Contraindicatii Etambutol

Hipersensibiltate la etambutol. Nevrita optica. Prudenta în sarcina, la copiii sub 13 ani, la batrâni, la cei cu acuitate vizuala redusa, cu cataracta sau retinopatie diabetica, în insuficienta renala, la alcoolici si la marii fumatori. Bolnavii tratati concomitent cu: antiinflamatorii nesteroidiene, disulfiram sau antimalarice de sinteza trebuie urmariti cu atentie existând riscul nevritei optice. Aparitia tulburarilor de vedere în timpul tratamentului impune oprirea acestuia. Preventiv, se va face controlul oftalmologic înainte de începerea tratamentului.

Reactii adverse Etambutol

Nevrita optica cu pierderea partiala a vederii (reversibila în câteva luni daca se suprima tratamentul imediat), febra, artralgii, eruptii cutanate alergice, prurit, cefalee, greturi, varsaturi, dureri abdominale, parestezii, stari confuzive, rareori nevrite periferice sau alterari pasagere ale functiei hepatice, hiperuricemie.

Compozitie Etambutol

Capsule continând 250 mg de diclorhidrat de etambutol.

Actiune Etambutol

Chimioterapic antituberculos major cu actiune bacteriostatica asupra M. tuberculosis si M. kansasii. Etambulolul se absoarbe bine din intestin, în 2-4 ore, cu o biodisponibilitate de 77%, fara a fi interferat de alimente. Circula în sânge legat de proteinele plasmatice în proportie de aproximativ 20-30% si este metabolizat în ficat în proportie de aproximativ 22% dupa administrarea orala. Se elimina predominant urinar (aproximativ 50% din doza administrata oral se elimina în forma neschimbata) si numai 25% prin scaun. Timpul de înjumatatire plasmatic este de 3,1 ore. Nu trece în lichidul cefalorahidian decât în meningita; trece bariera placentara; nu ajunge în laptele matern.

Administrare Etambutol

Adulti: oral, 15 mg/kg corp/zi, priza unica, pe stomacul gol, zilnic sau 40-50 mg/kg corp/zi de 2 ori pe saptamâna asociat cu alt tuberculostatic (izoniazida, rifampicina, streptomicina). În insuficienta renala: 10 mg/kg corp/zi, pentru un clearance al creatininei de 70 ml/min. Copii: oral, 25 mg/kg corp/zi.