Dictionar medicamente litera E

Europirin

Indicatii Europirin

Tratamentul simptomatic al febrei si al durerii în bolile infectioase, gripa, raceala comuna; nevralgii, mialgii, cefalee, dureri dentare (exceptând cazurile de dinainte sau dupa o interventie chirurgicala), lumbago, dureri musculare, dureri menstruale. Reumatism poliarticular acut, poliartrita reumatoida si alte boli reumatismale. Profilaxia trombozelor arteriale la nivelul coronarelor si vaselor cerebrale, combaterea tulburarilor provocate de agregarea plachetelor în trombocitemie. Profilaxia arsurilor solare.

Contraindicatii Europirin

Ulcer gastroduodenal, boli hemoragice si risc de hemoragii; terapie concomitenta cu anticoagulante, deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza, diateza hemoragica. Astm bronsic sau hipersensibilitate la salicilati, alergie încrucisata cu alte antiinflamatoare nesteroidiene si tartrazina. Insuficienta renala grava. Insuficienta hepatica, în cazul unui tratament de lunga durata cu doze mari. Nu se administreaza în timpul sarcinii. Nu se vor administra doze mari pe durata alaptarii.

Precautii Europirin

La pacientii cu hipersensibilitate la AINS si la cei ce prezinta afectiuni de origine alergica sau infectii cronice ale cailor respiratorii, creste mult riscul unei crize de astm. Se impune prudenta la cei cu antecedente de ulcer, hemoragii gastrointestinale si tulburari hemoragice. La cei cu insuficienta renala nu se vor utiliza doze mari de Europirin, deoarece nu s-a putut exclude cu certitudine implicarea acidului acetilsalicilic în geneza unei nefropatii cronice. Salicism. Sensibilitatea individuala este foarte variabila. Persoanele în vârsta sunt mai sensibile decât tinerii. La copiii sub 12 ani la care se suspecteaza o infectie de origine virala, acidul acetilsalicilic se administreaza numai daca celelalte substante medicamentoase nu dau rezultate satisfacatoare. Casexia si varsaturile persistente pot sa reprezinte semnele sindromului Reye, o maladie foarte rara dar cu evolutie uneori fatala. O relatie cauza-efect cu administrarea acidului acetilsalicilic nu s-a putut demonstra cu certitudine. Se recomanda sa nu se utilizeze Europirin-ul înaintea unei extractii dentare sau a unei interventii chirurgicale.

Reactii adverse Europirin

Tulburari digestive, microhemoragii digestive, rareori hematemeza sau melena. Bronhospasm, reactii alergice diverse: eruptii cutanate, rareori reactie anafilactoida grava cu asfixie sau colaps. Insuficienta renala acuta, mai ales la bolnavii cu o insuficienta preexistenta sau cu decompensare cardiaca, ciroza hepatica, sindrom nefrotic. Dozele mari pot provoca fenomene de salicism, caracterizat prin ameteli, tinitus, cefalee, sudoratie, greata, voma, confuzie, tahicardie si tahipnee. Poate prelungi travaliul, intârzia nasterea si poate favoriza hemoragia post-partum.

Compozitie Europirin

Acid acetilsalicilic 500 mg.

Actiune Europirin

Acidul acetilsalicilic are proprietati analgezice, antipiretice, antiinflamatoare si antiagregante plachetare. Actiunea analgezica se datoreaza inhibarii sintezei prostaglandinelor la nivel central (cresterea pragului perceptiei dureroase la nivel talamic) si periferic. La aceasta se adauga inhibarea actiunii bradikininei, responsabila de propagarea durerii. Ca antiinflamator, inhiba sinteza prostaglandinelor, prin blocarea ciclooxigenazei, si a altor mediatori; inhiba migrarea leucocitara, stabilizeaza membranele lizozomale, are actiune antihialuronidazica. Actiunea la nivelul centrului termoreglator din hipotalamus determina o vasodilatatie periferica, cu pierdere de caldura, ceea ce explica efectul antipiretic. Şi în acest caz, mecanismul de actiune are la baza inhibarea sintezei prostaglandinelor. S-a constatat totusi ca febra produsa de pirogenele endogene, care nu este mediata de prostaglandine, raspunde la terapia cu acid acetilsalicilic! Actiunea antiagreganta plachetara apare la doze mici si se datoreaza blocarii sintezei tromboxanului A2 în trombocite, prin inhibarea ireversibila a ciclooxigenazei. La doze mai mari este inhibata reversibil si sinteza prostaciclinei, prostaglandina cu efect antiagregant. Nu s-a stabilit doza optima la care se suprima formarea tromboxanului, fara a fi inhibata sinteza prostaciclinei. Se stie însa ca la doze mai mici de 100 mg acidul acetilsalicilic nu blocheaza sinteza prostaciclinei. La doze mici, salicilatii, ca atare si acidul acetilsalicilic, diminueaza excretia acidului uric.

Administrare Europirin

Adulti: ca antipiretic si analgezic 500 mg la 4-6 ore; ca antiinflamator în bolile reumatice cronice 3-5 g/zi, în cele acute 4-7 g/zi (în 4-6 prize); ca antiagregant plachetar 500 mg o data la 2-3 zile. Copii între 5-9 ani: doza unitara este de 1/2-1 comprimat; doza/zi: 1 1/2-3 comprimate; între 10-16 ani: 1 comprimat o data si maximum 4 comprimate/zi. În boli reumatice se administreaza 60-100 mg/kg corp/zi, în 4-6 prize. Comprimatele se desfac în apa si se iau imediat dupa mese.