Dictionar medicamente litera E

Euthyrox

Indicatii Euthyrox

Gusa eutiroidiana; profilaxia recidivelor dupa tiroidectomie; hipotiroidie; terapie simultana în caz de tratament al hipertiroidiei cu antitiroidiene de sinteza, dupa obtinerea eutiroidiei metabolice; adenocarcinomul tiroidian (dupa tiroidectomie) – cu exceptia preparatului Euthyrox 25.

Contraindicatii Euthyrox

1) Hipertiroidie (exceptând cazul medicatiei de asociere a levotiroxinei cu antitiroidiene de sinteza în tratamentul hipertiroidiei). 2) Sarcina: utilizarea hormonilor tiroidieni în asociere cu antitiroidiene de sinteza în tratamentul hipertiroidiei este contraindicata în sarcina. Este importanta evitarea hipertiroidiei indusa prin tratament la bolnavii cu insuficienta coronariana, insuficienta cardiaca si tahiaritmii.

Reactii adverse Euthyrox

În caz de supradozaj (în special în cazurile în care doza a fost crescuta prea repede): apar simptome de hipertiroidie (de ex. flapping tremor, tahicardie, hiperhidroza, diaree, scadere ponderala, senzatie subiectiva de neliniste).

Compozitie Euthyrox

1 tableta contine 200 microg levotiroxina sodica.

Administrare Euthyrox

Datele urmatoare pot folosi ca linii directoare: Necesarul zilnic de levotiroxina trebuie stabilit prin investigatii clinice si parametrii de laborator (de ex. determinarea T4, testul la TRH). La început se va administra o doza mica. Gusa eutiroidiana: Adolescenti: 50-150 microg/zi. Adulti: 75-200 microg/zi. Profilaxia recidivelor dupa tiroidectomie: 75-200 microg/zi. Hipotiroidie: adulti: tratament de început: 25-50 microg/zi. Doza de întretinere: 125-250 microg/zi. Copii (în vârsta de 1-12 luni) nascuti la termen: 25-50 microg/zi (administrarea corecta facându-se prin efectuarea de teste hormonale repetate). Prematuri: 12,5-25 microg/zi. Copii mici (în vârsta de 13-24 luni) nascuti la termen: 50-75 microg/zi. Prematuri: 25-50 microg/zi. Copii (3-5 ani): 75 g/zi. Nota: la copiii sanatosi din punct de vedere cardiac se va începe tratamentul direct cu doza de întretinere corespunzatoare. La adulti, doza trebuie crescuta treptat. Terapia concomitenta în caz de tratament al hipertiroidiei cu antitiroidiene de sinteza: 50-100 microg/zi. Adenocarcinom tiroidian (dupa tiroidectomie): 175-300 microg/zi. Se va administra: ca doza zilnica, unica, dimineata pe nemâncate, cu 30 de minute înainte de micul dejun, de preferat cu putin lichid.