Exacyl

EXACYL®, comprimate filmate 500 mg, solutie buvabila 100 mg/ml, solutie injectabila i.v. 100 mg/ml

Indicatii Exacyl

Accidente hemoragice datorate unei fibrinolize primitive generalizate. Accidente hemoragice în cursul unui tratament cu efect fibrinolitic. Accidente hemoragice întretinute de o fibrinoliza locala, cum este cazul în: menoragii si metroragii: prin disfunctie hormonala, secundare leziunilor traumatice sau infectioase sau degenerative ale uterului; hemoragii digestive; hematurii de origine joasa determinate de: adenomul de prostata, neoplasmele maligne prostatic si vezical, litiaze si, în mod mai general, de afectiunile urinare hemoragice în cursul interventiilor chirurgicale prostatice si al actelor chirurgicale ce implica tractul urinar; hemoragii operatorii otorinolaringologice (adenoidectomii si amigdalectomii).

Contraindicatii Exacyl

Manifestari tromboembolice. Stari fibrinolitice reactionale la o coagulopatie de consum. Insuficienta renala grava (risc de acumulare).

Precautii Exacyl

În insuficienta renala, datorita riscului de acumulare, dozele de Exacyl vor fi reduse în functie de dozarea serica a creatininei. Atunci când creatinina serica este cuprinsa între 120 si 250 mol/l, doza intravenoasa de Exacyl nu va depasi 10 mg/kg de 2 ori pe zi. La concentratii cuprinse între 250 si 500 mol/l, doza intravenoasa de Exacyl va fi 10 mg/kg o data pe zi. Daca creatinina este de 500 mol/l sau mai mult, aceasta doza de 10 mg/kg va fi administrata numai o data la 48 de ore. Administrarea intravenoasa trebuie sa fie foarte lenta. Nu injectati Exacyl pe cale intramusculara. În cazurile de hematurie de origine renala, exista riscul de anurie mecanica prin formarea unui coagul ureteral. Sarcina si alaptare: Sarcina: Exacyl trece bariera placentara, dar nu prezinta actiune teratogena la animale; la specia umana riscul nu este cunoscut. Alaptare: o cantitate mica de Exacyl se elimina prin laptele matern, concentratia în lapte fiind de aproximativ o suta de ori mai mica decât concentratia plasmatica; pentru prudenta, alaptarea nu este recomandata în timpul tratamentului.

Reactii adverse Exacyl

Apar în mod exceptional si se pot manifesta prin vertij, greata, varsaturi, lipotimii (mai ales daca injectarea intravenoasa a fost prea rapida). Posibile eruptii cutanate de tip alergic.

Actiune Exacyl

Absorbtie: pe cale orala, doza de 20 mg/kg se absoarbe rapid, atinge concentratiile plasmatice maxime la 2 – 3 ore de la administrare si dispare complet din circulatie dupa 6 ore; pe cale intravenoasa, doza de 500 mg are semiviata plasmatica de aproximativ 3 ore si dispare complet din circulatie dupa 6 ore de la administrare. Difuziune: în compartimentul tisular; în LCR cu întârziere. Volumul de distributie este 33% din greutatea corporala. Eliminare: semiviata de eliminare este aproximativ 1 ora; 90% din doza administrata se elimina pe cale urinara în primele 12 ore, prin excretie glomerulara neurmata de reabsorbtie tubulara; Exacyl se elimina pe cale urinara în forma activa, nedegradata.

Administrare Exacyl

Pentru adulti, dozele sunt cuprinse, în functie de cazul de tratat, între 2 pâna la 4 g pe zi, repartizate în 2 pâna la 4 prize sau în 2 sau 3 injectii. La copii, doza uzuala medie este 20 mg/kg/zi. Administrarea i.v. a solutiei injectabile trebuie sa fie lenta.

2 comentarii la „Exacyl

  • 18/03/2011 la 20:25
    Legătură permanentă

    Caut urgent EXACYL fiole buvabile si intravenoase,stie cineva cine le comercializeaza in tara?

  • 30/11/2012 la 13:34
    Legătură permanentă

    Caut fiole Exacyl urgent. Știți unde pot găsi in București?

Comentariile sunt închise.