Farcorelaxin. Prospect Farcorelaxin

Indicatii terapeutice Farcorelaxin

Tratament simptomatic al manifestarilor dureroase acute de tip spastic de la nivelul tubului digestiv si cailor biliare. Tratament simptomatic  al manifestarilor dureroase acute de tip spastic de la nivelul tractului genital.

Contraindicatii Farcorelaxin

  • -Hipersensibilitatela N-butilscopolamoniu sau la oricare dintre excipientii produsului
  • -Glaucom cu unghi inchis
  • -Ileus paralitic, atonie intestinala, megacolon toxic
  • -Hiperplazie benigna de prostata

Precautii Farcorelaxin

Se recomanda prudenta in cazul administrarii produsului Farcorelaxin la pacientii cu:

  • -coronaropatii, tulburari de ritm, hipertiroidie;
  • -bronsitacronica, datorita cresterii vâscozitatii secretiei bronsice.

Reactii adverse Farcorelaxin

In timpul tratamentului cu Farcorelaxin pot sa apara: midriaza, cicloplegie, tulburari de vedere ( prin deficit de acomodare si adaptare ), fotofobie, cefalee, cresterea presiunii intraoculare, uscaciunea mucoasei bucale, scaderea secretiei lacrimale, scaderea secretiei traheobronsice, tahicardie, palpitatii, constipatie, retentie urinara, excitabilitate, iritabilitate, confuzie mentala la virstnici.

Supradoza Farcorelaxin

In caz de supradozaj pot sa apara reactii adverse atropinice intr-o forma mai grava: uscaciunea mucoasei bucale, midriaza, paralizia acomodarii, inhibarea secretiei glandelor exocrine, tahicardie, agitatie, confuzie mentala, halucinatii mergind pina la delir, deprimare respiratorie. In aceste situatii, se recomanda internarea pacientului intr-o unitate de terapie intensiva, injectarea subcutanata a 5 – 10 mg pilocarpina (antidot al supradozajului cu atropina si alte parasimpatolitice), tratament simptomatic si de sustinere a functiior vitale.

Interactiuni Farcorelaxin

Asocieri de avut in vedere atropina si substante inrudite, antidepresive imipraminice, majoritatea antihistaminicelor blocante H1, antiparkinsoniene anticolinergice, antispastice atropinice, disopiramida, neuroleptice fenotiazinice—potentarea efectelor nedorite atropinice, cum sunt retentie urinara, constipatie, uscaciunea mucoasei bucale, etc. Bromura de N-butilscopolamoniu solutie nu se amesteca cu solutii alcaline si saruri de argint. Se recomanda prudenta in cazul administrarii produsului Farcorelaxin la pacientii cu insuficienta renala si / sau hepatica.

Farcorelaxin in Sarcina si alaptare

Intr-un studiu efectuat la iepure cu doze foarte mari de bromura de N-butilscopolamoniu s-a observat un efect embriotoxic slab. Pina in prezent , in clinica nu s-a raportat nici un efect malformativ. La nou-nascutii din mame tratate timp indelungat cu doze mari de medicamente cu proprietati anticolinergice, rareori s-au observat manifestari degestive legate de proprietatile atropinice (distensie abdominala, ileus meconial). Ca urmare, in timpul sarcinii se recomanda reducerea dozei si durata administrarii produsului. In cazul tratamentului de lunga durata si / sau cu doze mari si / sau in apropierea nasterii, este necesara supravegherea functiei digestive a nou-nascutului. Acest medicament nu este recomandat in timpul alaptarii, datorita scaderii secretiei lactate si excretiei derivatilor atropinici in lapte (risc de efecte atropinice la sugar la doze terapeutice).

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Conducatorii de vehicule sau cei care folosesc utilaje trebuie avertizati asupra riscului de tulburari de acomodare legat de utilizarea medicamentului.

Doze si mod administrare Farcorelaxin

Adulti. Doza uzuala este de 20 mg bromura de N-butilscopolamoniu (o fiola Farcorelaxin) administrata intravenos; daca este necesar, doza se poate repeta in de cursul aceleiasi zile, pe cale intravenoasa sau intramusculara profund.
Copii peste 5 ani. Doza uzuala este de 10 mg bromura de N-butilscopolamoniu (fiola Farcorelaxin ) pe zi, administrata intramuscular profund.
Copii sub 5 ani. Doza uzuala este de 5 mg bromura de N-butilscopolamoniu ( fiola Farcorelaxin ) administrata intramuscular profund , de 1-2 ori pe zi, in functie de virsta.