Dictionar medicamente litera F

Femoden

Indicatii Femoden

Femoden

Contraceptia orala.

Contraindicatii Femoden

Sarcina, tulburari grave hepatice, sindromul Dubin-Johnson si Rotor, tumori hepatice (existente sau în antecedente), procese tromboembolice (existente sau în antecedente), diabet zaharat (grav) cu modificari vasculare, carcinom mamar si uterin (chiar tratate), tulburari ale metabolismului lipidic, forme grave de hipertonie, herpes de sarcina (în antecedente), otoscleroza, cu o înrautatire a sa în cursul unei sarcini. Administrarea se va opri ime-diat în cazul aparitiei pentru prima data a unei dureri de cap de tip migrenos sau a cresterii frecventei unor cefalei deosebit de severe, modificari bruste de perceptie vizuala sau auditiva, simptome incipiente de tromboflebita sau tromboembolie, senzatie de durere sau greutate toracica, operatii planificate (cu 6 saptamâni înainte), imobilizare (dupa accidente), instalarea unei hepatite mecanice, prurit generalizat, cresterea frecventei crizelor epileptice, cresterea marcata a tensiunii arteriale, sarcina. Nota: Înainte de începerea tratamentului, se va face un examen medical riguros (inclusiv ginecologic). Controlul medical se va repeta la 6 luni. În cursul tratamentului se va evita fumatul.

Reactii adverse Femoden

Acestea includ: inhibarea ovulatiei, suprimarea dezvoltarii endometrului facându-l impropriu nidarii si modificarea vâscozitatii mucusului cervical care devine o bariera pentru ascensiunea spermatozoizilor. Uneori tensiune mamara, greata, cefalee, s.a.

Actiune Femoden

Contraceptiv oral monofazic.

Administrare Femoden

Zilnic câte un drajeu (începând cu prima zi a menstrei), timp de 21 zile, la aceeasi ora. La terminarea drajeurilor din folia respectiva (21 bucati) urmeaza o pauza de 7 zile, în cursul careia apare o sângerare corespunzatoare menstrei. Dupa cele 7 zile de pauza, începe administrarea drajeurilor dintr-o noua folie cu 21 drajeuri de Femoden, indiferent daca sângerarea s-a terminat sau înca mai continua. Daca administrarea unui drajeu a fost uitata la ora stabilita, aceasta trebuie luata cel mai târziu în cursul urmatoarelor 12 ore. Dupa 36 ore de la ultimul drajeu, siguranta contraceptiva nu mai este certa. Ca atare, este necesara introducerea suplimentara a altor metode contraceptive. Drajeurile de Femoden din folia începuta se vor administra totusi în continuare pentru a se evita aparitia unei sângerari premature (fara a se mai lua însa si drajeurile uitate). Daca în mod exceptional în decursul celor 7 zile de pauza nu a aparut sângerarea asteptata, nu se va mai începe un alt ciclu de administrare si va fi consultat un medic.