Dictionar medicamente litera F

Fenistil

Compozitie Fenistil

Fenistil

Principiu activ Dimetinden maleat 0,1 g.

Actiune terapeutica Fenistil

Dimetinden maleat, un derivat fenindenic, este un antagonist al receptorilor H1. In consecinta, el reduce hiperpermeabilitatea capilara ulterioara reactiilor de hipersensibilizare imediata. Fenistil gel este eficient in toate formele de prurit, cu exceptia celui colestatic si combate iritarea cutanata. Excipientul, un gel apos inodor si incolor, potenteaza proprietatile principiului activ si asigura o buna penetrabilitate cutanata .

Indicatii  Fenistil

Prurit in dermatoze, urticarie, intepaturi de inspecte, arsuri solare, arsuri superficiale usoare.

Mod de administrare Fenistil

Dozare uzuala 2-4 aplicatii zilnice.
Administrare in cazuri speciale: Pentru prurit sever sau leziuni extinse, tratamentul local cu Fenistil gel se asociaza terapiei sistemice cu Fenistil picaturi.

Contraindicatii Fenistil

Hipersensibilitate la unul din componenti.

Precautii

Se evita expunerea prelungita la soare a zonelor tratate. La sugari si copii mici, se evita folosirea Fenistilului gel pe suprafete intinse sau pe leziuni si inflamatii cutanate.

Fenistil in sarcina si alaptare

Studiile efectuate pe animale nu au demonstrat nici un risc fetal, insa nu exista date umane. Oricum, se evita aplicarea de Fenistil gel in primele trei luni de sarcina. Fenistilul gel se recomanda a nu se aplica pe suprafete intinse si nici pe leziuni sau inflamatii cutanate. Precautii similare se iau si in perioada de alaptare (desi studiile au demonstrat existenta unei cantitati nesemnificative in laptele matern dupa aplicatiile locale), cand se interzice aplicarea Fenistilului gel pe mameloane.

Reactii adverse Fenistil

Rar, semne de iritatie locala usoara tranzitorie, precum piele uscata sau senzatie de arsura. Foarte rar apar reactii de hipersensibilizare.

Interactiuni

Pana in prezent, nu au fost observate interactiuni ale Fenistil-ului gel cu alte medicamente.

Supradozare Fenistil

Nu au fost constatate pana in prezent cazuri de supradozare cu Fenistilgel. Cu toate acestea, aplicarea Fenistil-ului gel pe suprafete intinse sau pe leziuni, precum si ingestia accidentala a unei cantitati mari pot determina aparitia simptomelor de supradozare cu antihistaminice: somnolenta, excitatie, ataxie, tahicardie, halucinatii, spasme tonice sau clonice, midriaza, uscaciunea gurii, retentie urinara, febra, hipotensiune. Nu s-au semnalat cazuri mortale de intoxicatie cu Fenistil gel. Nu exista antidot specific in cazul supradozarii antihistaminice. Masurile de urgenta constau in provocarea varsaturilor, lavaj gastric cand varsaturile sunt ineficiente, administrarea carbunelui activ, laxativelor saline si, atunci cand se impune, asistenta cardiorespiratorie. Nu se recomanda utilizarea stimulantilor. Vasopresoarele se pot administra pentru combaterea hipotensiunii.