Dictionar medicamente litera F

Fludara

Compozitie Fludara

Fludara

O fiola contine 50 mg fosfat de fludarabina.

Actiune terapeutica Fludara

Pentru tratamentul leucemiei limfocitare cronice cu celule B.

Indicatii Fludara

Leucemie limfocitara cronica cu celule B, care nu a raspuns la tratament sau la care boala a progresat sub un tratament continand cel putin un agent alchilant standard. Contraindicatii:
Hipersensibilitate la componentele medicamentului, sarcina, perioada de lactatie, insuficienta renala cu clearance la creatinina sub 30 ml/min.

Precautii Fludara

Nu se recomanda combinatia cu pentostatin; eficacitatea poate fi redusa de dipiridamol. Fludara este un agent antineoplazic foarte potent, determinand de aici si efecte secundare toxice. Note speciale: Pacientii vor fi observati indeaproape pentru a observa aparitia primelor semne ale efectelor secundare neurologice, hematopoietice si renale. Studiile efectuate pe animale au evidentiat un potential efect embriotoxic sau teratogenic si, din acest motiv, se va evita o sarcina cel putin 6 luni de la intreruperea medicamentului. Se vor evita vaccinurile vii.

Reactii adverse Fludara

Fenomene de aplazie medulara, febra, frisoane, infectii; in unele cazuri fatigabilitate, anorexie, greata, voma, stare de slabiciune.

Mod de administrare Fludara

Preparatul va fi dizolvat inainte de administrarea parenterala sub directa supraveghere a unui medic cu experienta in terapia antineoplazica. In general se recomanda 25 mg/m2 de suprafata corporala, intravenos, 5 zile consecutiv la fiecare 28 de zile. De obicei se vor administra 6 cicluri. Nu se va administra la gravide.