Frenolyn

Forma de prezentare Frenolyn

Pulbere inhal. 200 mg/ doza, 400 mg/doza; ct.  1 inhalator  100 sau 200 doze (200 mg), ct.  1 inhalator  50, 100 sau 200 doze (400 mg)

Indicatii Frenolyn

Oral: Colita ulcerativa care afecteaza rectul, sigmoidul si colonul descendent.

Dozare si mod de administrare Frenolyn

Oral: Adulti: curativ: 9 mg/zi timp de 8 sapt., profilactic: 6 mg/zi, inainte de micul dejun.

Spray nazal: Adulti si copii peste 6 ani: initial, 200-400 mg/zi, in 1-2 prize. Doza de intretinere trebuie redusa la doza minima care controleaza simptomele.

Contraindicatii Frenolyn

Hipersensibilitate la budesonida.

Atentionari Frenolyn

Nu este recomandat in cazul crizelor terminale de astm. Poate duce la inhibarea axului ipofizo-suprarenalian si la aparitia tulburarilor de crestere la copii. Tratamentul nu trebuie intrerupt brusc. Precautii in cazul pacientilor cu tbc pulmonar, infectii pulmonare micotice si infectii virale ale tractului respirator, in cazul pacientilor care folosesc glucocorticoizi administrati sistemic din cauza atrofiei renale, pacientilor cu HTA, diabet zaharat, osteoporoza, ulcer peptic, glaucom sau cataracta.

In situatiile in care pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale sau altor situatii de stres, se recomanda suplimentarea pe cale sistemica cu un glucocorticoid. Varicela si pojarul pot avea o evolutie severa la pacientii tratati cu glucocorticosteroizi orali. Functia hepatica redusa poate afecta eliminarea glucocorticosteroizilor. Atentie in cazul asocierii cu: ketoconazol, cimetidina. Atentie in cazul administrarii la femei insarcinate sau in perioada de alaptare.

Reactii adverse Frenolyn

Administrarea interna poate determina: efecte adverse tipice glucocorticosteroizilor sistemici, dispepsie, crampe musculare, tremor, palpitatii, nervozitate, vedere tulbure, reactii cutanate, tulburari menstruale. Dupa folosirea spray-ului pot aparea: uscaciunea mucoasei si stranut, secretie hemoragica usoara si epistaxis; reactii cutanate, rar, ulceratie a mucoasei, perforarea septului nazal.