Gabaran

Ce este GABARAN ŞI PENTRU CE se UTILIZEAZĂ

Gabaran aparţine unui grup de medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei (medicamente antiepileptice). Poate fi de asemenea utilizat pentru tratarea durerii neuropate (durere determinată de leziuni la nivelul nervilor).
Gabaran, capsule este indicat pentru:
– tratamentul anumitor tipuri de epilepsie (convulsii parţiale) în asociere cu alte medicamente antiepileptice, când alte medicamente nu sunt suficiente sau când există reacţii adverse intolerabile.
– tratamentul durerii neuropate (durere determinată de leziuni la nivelul nervilor). O diversitate de stări poate determina durere neuropată de exemplu zona zoster, diabet zaharat, traume.

ÎNAINTE SĂ LUAŢI GABARAN

Nu luaţi Gabaran
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gabapentină sau la oricare dintre celelalte componente ale Gabaran. (O reacţie alergică poate include erupţii trecătoare la nivelul pielii, mâncărimi, umflături ale feţei, buzelor, sau mâinilor / picioarelor sau dificultăţi de respiraţie).
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Gabaran
– dacă sunteţi însărcinată, planificaţi să deveniţi gravidă sau alăptaţi,
– dacă suferiţi de boli psihice,
– dacă aveţi probleme cu rinichii. Medicul dumneavoastră vă poate reduce doza de Gabaran. Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile mai sus menţionate sau v-aţi aflat chiar şi în trecut. Dacă trebuie să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală sau aveţi o consultaţie la dentist, informaţi medicul dumneavoastră despre medicamentul pe care îl luaţi. Dacă trebuie să faceţi analize de sânge sau urină informaţi medicul dumneavoastră despre medicamentul pe care îl luaţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Nu sunt de aşteptat interacţiuni între Gabaran şi alte medicamente antiepileptice sau contraceptive orale.
Trebuie să aveţi grijă dacă:
– luaţi antiacide conţinând magneziu şi aluminiu (medicamente folosite pentru tratarea indigestiei). Aceste medicamente pot reduce absorbţia Gabaran. Dacă este necesar să luaţi aceste medicamente se recomandă ca administrarea capsulelor Gabaran să fie făcută la 2 ore de la administrarea acestora. (vezi şi Cum să luaţi Gabaran).
– luaţi cimetidină (un medicament pentru indigestie).

Folosirea Gabaran cu alimente şi băuturi

Gabaran, capsule, poate fi luat în orice moment al zilei fără a avea legătură cu orarul meselor.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Gabaran poate să vă provoace somnolenţă sau ameţeli. Fiţi siguri că ştiţi cum reacţionaţi la Gabaran înainte să conduceţi, să folosiţi utilaje sau să vă angajaţi în altă activitate care poate fi periculoasă dacă nu sunteţi alert.

CUM SĂ LUAŢI GABARAN

Luaţi întotdeauna Gabaran exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Nu luaţi mai multe capsule decât v-a fost recomandat. Verificaţi cu atenţie schema de tratament dată de medicul curant. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durere neuropată (adulţi cu vârste peste 18 ani )
În mod obişnuit medicul dumneavoastră vă recomandă la începerea tratamentului o capsulă Gabaran 300 mg odată pe zi în prima zi, urmat de o capsulă Gabaran 300 mg de două ori pe zi în a doua zi şi o capsulă Gabaran 300 mg de trei ori pe zi în a treia zi. Ulterior medicul vă poate creşte doza peste câteva zile până la maxim 1800 mg gabapentină pe zi, administrată în trei prize.
Dacă sunteţi în vârtsă sau aveţi probleme renale, medicul dumneavoastră poate să vă prescrie o doză mai mică.

Epilepsie (adulţi sau copii cu vârste peste 12 ani)
În mod obişnuit medicul dumneavoastră vă recomandă la începerea tratamentului o capsulă Gabaran 300 mg odată pe zi în prima zi, o capsulă Gabaran 300 mg de două ori pe zi în a doua zi şi o capsulă de Gabaran 300 mg de trei ori pe zi în a treia zi. Ulterior medicul vă poate creşte doza peste câteva zile până la maxim 2400 mg gabapentină pe zi, administrată în trei prize.
Dacă sunteţi în vârtsă sau aveţi probleme renale, medicul dumneavoastră poate să vă prescrie o doză mai mică.
Dacă tratamentul cu Gabaran trebuie întrerupt sau se asociază un alt antiepileptic acest lucru se va face gradat pe o perioadă de cel puţin o săptămână.

Epilepsie (copii cu vârste între 6 şi 12 ani)
Doza necesară copilului dumneavoastră va fi hotărâtă de medicul curant în funcţie de greutatea copilului. Gabaran trebuie administrat zilnic, în trei prize. Dacă tratamentul cu Gabaran trebuie întrerupt sau se asociază un alt antiepileptic acest lucru se va face gradat pe o perioadă de cel puţin o săptămână. Capsulele se înghit întregi cu o cantitate suficientă de lichid (un pahar cu apă). Capsulele pot fi luate înainte sau după masă. Dacă luaţi antiacide conţinând magneziu şi aluminiu se recomandă ca administrarea capsulelor de Gabapentin să fie făcută la 2 ore după antiacid.

Pentru a vă ajuta să vă reamintiţi să luaţi medicamentul, încercaţi să vă obişnuiţi să luaţi medicamentul la aceeaşi oră în fiecare zi.
Luaţi medicamentul aşa cum a fost prescris şi cât timp a fost prescris; nu opriţi administrarea chiar dacă vă simţiţi mai bine deoarece simptomele pot reveni.
Dacă aveţi impresia că Gabaran are un efect prea puternic sau prea slab, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Gabaran

Dacă aţi luat mai multe capsule Gabaran decât trebuia, informaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva capsule cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Gabaran

Dacă uitaţi să luaţi Gabaran la timp, luaţi capsula/capsulele imediat ce vă amintiţi. Dacă este timpul pentru doza următoare, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la schema de administrare obişnuită.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Gabaran poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În cazul în care observaţi oricare din următoarele fenomene opriţi administrarea Gabaran şi anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

– Erupţie la nivelul pielii, urticarie, măncărimi, senzaţie de constricţie a pieptului, dificultăţi de respiraţie sau umflarea feţei, buzelor, mâinilor/picioarelor, leşin, temperatură ridicată.
– Reacţii severe la nivelul pielii precum băşici sau ulceraţii.

Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Dacă oricare dintre cele de mai sus apar, puteţi avea o reacţie alergică gravă la gabapentină. Aveţi nevoie de îngrijire medicală urgentă sau spitalizare.

Durerea neuropată
Cele mai frecvente reacţii adverse observate la > 1 din 10 pacienţi asociate tratamentului durerii neuropate cu gabapentină sunt ameţeli şi somnolenţă.

Reacţii adverse aşteptate să apară la > 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi sunt: diaree, uscăciunea gurii, umflarea mâinilor / picioarelor, creştere în greutate, tulburări de mers, pierderea memoriei, tulburări de gândire, erupţii cutanate tranzitorii, tulburări de vedere.

Reacţii adverse aşteptate să apară la > 1 din 1000, dar la < 1 din 100 de pacienţi sunt: leziuni accidentale, oboseală, diminuarea sensibilitaţii la atingere, dureri de spate, constipaţie, balonare, greaţă, confuzie, dificultate în respiraţie, dureri în gât.

Epilepsie (adulţi şi copii cu vârstă peste 12 ani)
Cele mai frecvente reacţii adverse observate la > 1 din 10 pacienţi asociate tratamentului cu gabapentină a epilepsiei sunt ameţeli şi somnolenţă.

Reacţii adverse aşteptate să apară la > 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi sunt: lipsa de stabilitate a mersului, oboseală, tremurături necontrolate (tremor), mişcări neobişnuite ale ochilor, vedere dublă, dificultăţi de vedere, dificultăţi de vorbire, pierderea memoriei, senzaţie de înţepături şi amorţeli, dureri de încheieturi, contuzii, indigestie, anxietate, creştere în greutate, infecţii urinare, dureri în gât.

Reacţii adverse aşteptate să apară la > 1 din 1000, dar la < 1 din 100 de pacienţi sunt: nervozitate, nas înfundat, impotenţă, reducerea numărului celulelor albe (se poate manifesta prin dureri în gât persistente şi infecţii frecvente).

Reacţii adverse presupuse la > 1 din 10000, dar la < 1 din 1000 de pacienţi sunt: dureri musculare, dureri de cap, greaţă, vărsături, confuzie, depresie, labilitate emoţională, ostilitate, tulburări de gândire, halucinaţii, reacţii grave la nivelul pielii precum băşici sau ulceraţii, inflamaţii ale pancreasului (se manifestă cu dureri abdominale grave, greaţă şi vărsături), incapacitate de a menţine urina. Au fost raportate de asemenea la pacienţii cu diabet zaharat fluctuaţii ale valorilor glucozei în sânge şi ale testelor hepatice.

Epilepsie (copii)
Cele mai frecvente reacţii adverse observate la > 1 din 10 copii la care se administrează gabapentină pentru tratamentul epilepsiei au fost labilitate emoţională, nervozitate şi tulburări de gândire. Aceste reacţii adverse sunt uşoare sau moderate iar întreruperea sau reducerea dozei au fost ocazionale.

Alte reacţii adverse observate la mai mult de 2 din 100 de copii au fost: somnolenţa, oboseală, creşterea în greutate, ostilitate, ameţeli, greaţă, vărsături, infecţii virale, febră, bronşită, infecţii respiratorii.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

CUM SE PĂSTREAZĂ GABARAN

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Gabaran după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Gabaran
Gabaran 100 mg capsule
– Substanţa activă este gabapentina. Fiecare capsulă conţine gabapentină 100 mg.
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei- manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, învelişul capsulei- dioxid de titan (E 171), gelatină, cerneală de imprimare TekPrintTMSW-9008/TekPrintTMSW-9008.

Gabaran 300 mg capsule
– Substanţa activă este gabapentina. Fiecare capsulă conţine gabapentină 300 mg.

– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei- manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, învelişul capsulei- oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatină, cerneală de imprimare TekPrintTMSW-9008/TekPrintTMSW-9008.

Gabaran 400 mg capsule
– Substanţa activă este gabapentina. Fiecare capsulă conţine gabapentină 400 mg.
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei- manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, învelişul capsulei- oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatină, cerneală de imprimare TekPrintTMSW-9008/TekPrintTMSW-9008.

Cum arată Gabaran şi conţinutul ambalajului
Gabaran 100 mg capsule se prezintă sub forma de capsule gelatinoase tari, mărimea 4, de culoare albă opacă, inscripţionate cu ,,G100”, conţinând o pulbere de culoare albă.

Gabaran 300 mg capsule se prezintă sub forma de capsule gelatinoase tari, mărimea 0, de culoare crem opac, inscripţionate cu ,,G300”, conţinând o pulbere de culoare albă.

Gabaran 400 mg capsule se prezintă sub forma de capsule gelatinoase tari, mărimea ,,0 el”, de culoare portocaliu opac, inscripţionate cu ,,G400”, conţinând o pulbere de culoare albă.

Gabaran capsule este disponibil în cutii conţinând 5 blistere a câte 10 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul(ii)
Ranbaxy UK Limited,
20 Balderton Street, London W1K 6TL, Marea Britanie
Ranbaxy Laboratoires Limited
Paonta Sahib, Distr. Simour Himachal Pradesh, India
Acest prospect a fost aprobat în Mai 2006.

One thought on “Gabaran

  • 28/06/2010 la 21:32
    Permalink

    Am si eu o intrebare.Daca eu sunt operata de hernie de disc pot lua acest medicament?

Comentariile sunt închise.