Semne Simptome Litera G

Galactoree

GalactoreeGalactoreea reprezinta scurgerea spontana de lapte din sani, neasociata cu nasterea sau alaptatul. Se poate datora unei tulburari hormonale sau unor cauze locale cum este stimularea excesiva a mameloanelor. Lactatia necesita prezenta estrogenului, progesteronului si a prolactinei, iar evaluarea galactoreei include istoric de administrare medicamentoasa si anumite alimente (metildopa, opiacee, antipsihotice) si anumite comportamente (stress, stimulare mamara), alaturi de evaluarea unei posibile sarcini, adenom pituitar si hipotiroidism.
Adenoamele pituitarei anterioare sunt de obicei prolactinoame. Supraproductia de prolactina conduce la incetarea menstrelor si infertilitate, indicii importante. Galactorea poate fi cauzata si de dezechilibrul hormonal datorat anticonceptionalelor.

La majoritatea femeilor, galactoreea apare in momentul in care au loc modificari ale hormonului estrogen. De asemenea, aceasta situatie are loc in cazul in care femeia respectiva incepe sa utilizeze sau din contra, renunta la consumul de pilule contraceptive. Totodata, nivelul de estrogen se modifica si in urma unei interventii chirurgicale de extirpare a ovarelor sau in urma unui avort.
Atunci cand apare la femei care nu au avut niciodata un copil sau la barbati, galactoreea poate fi datorata unei afectiuni mai severe. Printre afectiunile care duc la aparitia galactoreei, se numara herpes zosterul (un tip de eruptie produsa de virusul varicelei) si boala fibrochistica a sanului.

Unele medicamente sunt, de asemenea, incriminate. Galactoreea se mai poate produce in cadrul afectiunilor renale sau hepatice sau datorita unor tumori de glanda hipofiza. Aceasta tumora poate crea o situatie extrem de grava, intrucat glanda pituitara controleaza multe functii ale organismului si poate fi chiar un tip de cancer.

Principalul simptom al galactoreei este reprezentat de scurgerea de la nivelul mameloanelor a unui fluid laptos. Cateodata, acest lichid se poate scurge spontan, alteori el se scurge in urma stimularii mamelonare prin stoarcere.

Pentru a evalua galactoreea medicul va efectua atat examenul fizic cat si teste de sange. Testele de sange masoara nivelurile hormonale. Medicul poate, de asemenea, solicita efectuarea unui RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau a unei tomografii computerizate cerebrale. Atat tomografia computerizata cat si rezonanta magnetica sunt in masura sa vizualizeze creierul si pot depista o eventuala tumora la nivel hipofizar.

Este de mentionat faptul ca la majoritatea femeilor galactoreea se remite fara instituirea vreunui tratament. In conditiile in care pacienta utilizeaza medicamente ce au ca efect advers aparitia galactoreei, medicul poate solicita intreruperea acestor medicamente. Daca galactoreea este suparatoare, medicul poate prescrie medicamente care sa o stopeze.
In cazul in care galactoreea este datorata unei tumori pituitare, se recomanda interventia chirurgicala sau radioterapia. Prin interventia chirurgicala se face extirparea tumorii. Radioterapia actioneaza printr-un alt mecanism. Printr-un dispozitiv special, emitator de raze, se actioneaza asupra tumorii si ea se micsoreaza. Radioterapia actioneaza incet in ceea ce priveste efectul terapeutic, uneori fiind nevoie de cateva luni pentru a micsora tumora.

Cauzele galactoreei:

  • abces mamar, trauma poate determina scurgeri din ambii sini
  • medicamente precum cimetidina, metildopa, metoclopramida, contraceptivele orale, antidepresivele, verapamil
  • prolactinomul, papilomul intraductal, ectazia ductala.

Diagnostic diferential al Galactoreei

Galactoreea este datorata fie insuficientei inhibarii hipotalamice normale a eliberarii de prolactina, fie potentarii actiunii factorului eliberator de prolactina, fie secretiei autonome de prolactina de catre tumori (elul 338-l). Sectionarea tijei pituitare are ca rezultat cresterea frapanta a secretiei prolactinice prin intreruperea eliberarii de factori inhibitori prolactinici de catre hipofiza. La fel, multe medicamente care influenteaza sistemul nervos central (incluzand virtual toate substantele psihotrope, metildopa, rezerpina si antiemeticele) determina eliberarea accentuata de prolactina, de presupus prin inhibarea sintezei sau eliberarii factorilor inhibitori prolactinici, cum ar fi dopamina. Estrogenii pe de o parte cresc secretia de prolactina si, pe de alta parte, stoparea estrogenilor (ca in cazul contraceptilor orale discontinui) poate constitui un trigger pentru debutul galactoreei. Bolile sistemului nervos central extrahipofizare se presupune ca determina galactoree prin interferenta cu eliberarea factorilor inhibitori spre hipoliza (sarcoidoza sistemului nervos central, craniofaringiomul, pinealomul, encefalita, meningita, hidro-cefalia, tumorile hipotalamice).

In hipotiroidismul primar galactoreea rezulta din accentuarea activitatii eliberatoare de prolactina. Hormonul eliberator de tirotropina (TRH) stimuleaza eliberarea prolactinei, iar substitutia hormonala tiroidiana hormonala vindeca galactoreea. Un mecanism similar, ca rezultat al secretiei sporite de ocitocina, poate determina galactoreea prin traumatismul sanului.

Eliberarea sporita de prolactina poate de asemenea sa apara din tumori hipofizare sau nonhipofizare. Trei tipuri de tumori hipofizare ( modulul 328) pot fi asociate cu galactoree: tumori cu secretie exclusiva de prolactina (micro- sau macro-adenoame), tumori mixte care secreta atat hormon de crestere, cat si prolactina si produc acromegalie cu galactoree, precum si unele adenoame cu celule nule. Acestea din urma pot sa interfere cu eliberarea factorilor inhibitori la nilul hipofizei. Excesul de hormon de crestere in absenta hiperprolactinemiei poate cauza ocazional galactoree. Prolactina poate fi de asemenea secretata de alte neoplazii, cum ar fi carcinomul bronhogen, iar molahidatiforma si coriocarcinomul pot sa secrete hormon lactogen placentar.

In studii publicate totalizand cateva sute de pacienti monitorizati, o tumora hipofizara a fost identificata in circa un sfert din cazuri, alte cauze cunoscute ar putea fi identificate intr-un alt sfert sau o cincime, iar restul de jumatate intra in categoria idiopatica. Multi pacienti probeaza in ultima instanta ca au tumori hipofizare secretante de prolactina, unii au probabil tulburari discrete ale functiei hipotalamice, iar la altii o cauza medicamentoasa poate sa fie depistata, dar la multi pacienti nu este pus un diagnostic satisfacator. Cand coexista menstruatiile normale cu galactoreea, probabilitatea silirii diagnosticului este mica.

Galactoreea este neobisnuita la barbati chiar si in prezenta unor niluri mari ale prolactinei plasmatice, iar cand apare este in mod obisnuit pe fondul unui status feminizant ( mai jos).
Evaluare diagnostica Daca este prezenta hiperprolacti-nemia, trebuie silit daca exista o tumora hipofizara odata ce cauza medicamentoasa si hipotiroidismul sunt excluse ( modulul 328). Chiar si atunci cand nu poate fi identificata o cauza specifica si diagnosticul de galactoree idiopatica este pus prin excludere, este necesar sa reamintim ca tumorile hipofizare pot deni ulterior manifeste. Cu cat sunt mai inalte valorile prolactinei si cu cat galactoreea este mai persistenta, cu atat este mai mare probabilitatea unei astfel de evolutii.

Tratament Galactoree

Pansamentul compresiv al sanilor poate fi eficient la pacientii cu galactoree moderata de etiologie necunoscuta, probabil prin prenirea stimularii mamelonare si perpetuarii consecuti a lactatiei. Scopul tratamentului in alte situatii este de a corecta nilul prolactinei. Rezectia tumorii hipofizare, intreruperea medicamentelor sau corectarea hipotiroidismului sunt adesea urmate de disparitia galactoreei. Agentii dopami-nergici care supreseaza prolactina plasmatica au fost utilizati pentru tratarea hiperprolactinemiei idiopatice, tumorilor hipofizare secretante de prolactina ( modulul 328) si chiar la femeile cu galactoree normoprolactinemica. Aceste medicamente nu determina doar supresia lactatiei, ci, de asemenea, pot determina reluarea ciclurilor menstruale (si chiar a fertilitatii) la pacientele cu amenoree si galactoree.