Semne Simptome Litera H

Hemipareza si Hemiplegia

Hemipareza este o paralizie partiala, incompleta (scaderea fortei musculare – miscarile sunt posibile dar sunt mai lente si se fac cu greutate) a jumatatii drepte sau stangi a corpului. Hemiplegia este paralizia (pierderea functiei motorii – imposibilitatea miscarii membrelor) jumatatii drepte sau stangi a corpului.

Hemipareza rezulta dintr-o leziune de neuron motor central deasupra maduvei cercale mijlocii; majoritatea leziunilor care produc hemipareza sunt localizate deasupra lui foramen magnum. Localizarea mai precisa a leziunii este realizata prin recunoasterea semnelor asociate. Afectarea limbajului, tulburarile corticale senzoriale, tulburarile cognitive, afectarea integrarii zual-spatiale, apraxia si convulsiile identifica o leziune corticala. Defectele omonime ale campului zual reflecta fie o leziune emisferica corticala, fie una subcorticala.

O hemipareza a fetei, bratului si piciorului fara semne asociate indica o leziune mica, discreta in limbul posterior al capsulei interne, in pedunculul cerebral sau in partea superioara a puntii. Unele leziuni de trunchi cerebral produc manifestarile clasice ale semnelor de nerv cranian ipsilateral si de hemipareza contralaterala.

Absenta semnelor de nerv cranian sau de slabiciune faciala sugereaza ca hemipareza este datorata unei leziuni in maduva cercala superioara, in special daca este asociata cu pierderea proprioceptitatii ipsilaterale si cu pierderea contralaterala a simtului durerii si a temperaturii (sindromul Brown-Sequard). Totusi, majoritatea leziunilor maduvei spinarii produc cvadripareza sau parapareza.
Hemipareza acuta are de obicei o patogeneza vasculara. Mai putin obisnuit, hemoragia poate aparea in tumorile cerebrale primare sau metastatice sau in ruptura vaselor normale datorata traumatismelor; traumatismul poate fi obisnuit la pacientii care sunt sub tratament anticoagulant sau la cei in varsta. Posibilitati mai rare includ o leziune focala inflamatorie a sclerozei multiple sau a sarcoidozei, sau un abces bacterian acut. Abordarea diagnostica incepe imediat cu o tomografie computerizata (TC) a creierului si deciziile ulterioare se bazeaza pe rezultatul acesteia. Daca TC a creierului este normala si nu e probabil un accident cerebral ischemic, rezonanta magnetica nucleara (RMN) a creierului sau a coloanei cercale poate fi ceruta.
Hemipareza subacuta are un diagnostic diferential lung. Hematomul subdural subacut este o cauza obisnuita de hemipareza care se dezvolta in zile pana la cateva saptamani; aceasta afectiune ce necesita tratament prompt trebuie intotdeauna luata in considerare, in special la pacientii in varsta sau la cei care sunt pe tratament anticoagulant, chiar in absenta unui istoric de traumatism. Posibilitatile de infectie includ abcesele bacteriene cerebrale, granuloamele fungice sau meningita si infectia parazitara. Slabiciunea din neoplasmele maligne primare si metastatice poate evolua de la zile la saptamani. SIDA  se poate prezenta cu hemipareza subacuta data de toxoplasmoza sau de limfomul primar al sistemului nervos central. Procesele inflamatorii neinfectioase, precum scleroza multipla sau, mai putin obisnuit, sarcoidoza, sunt consideratii suplimentare. Daca RMN cerebral este normal, poate fi necesar RMN de coloana cervicala.

Hemipareza cronica care se dezvolta in luni (opusa celei care se dezvolta acut si apoi persista luni de zile) este de obicei datorata unui neoplasm histologic benign, al unei malformatii arteriovenoase integre, unui hematom cronic subdural sau unei boli degenerative. Testul diagnostic initial este frecvent un RMN cerebral, in special daca datele clinice sugereaza patologie de trunchi cerebral. Daca RMN cerebral este normal, exista posibilitati mai putin probabile de a lua in considerare o leziune de foramen magnum sau de coloana cercala superioara.

Se recomanda consultatia unui neurolog inca de la inceput pentru indicarea studiilor imagistice potrivite situatiei. In prezent nu se mai face punctie spinala inaintea unei investigatii imagistice. Angiografia arterei carotide ar trebui efectuata pentru a exclude insuficienta carotidiana, mai ales in atacuri ischemice tranzitorii. Angiografia RMN a devenit tehnica noninvaziva cea mai acceptata pentru evaluarea fluxului sangvin cerebral, mai ales la nivelul arterelor vertebrala si bazilara. EKG-ul, ecocardiografia si hemoculturile vor ajuta la identificarea surselor de embolism.

Hemiplegia este o paralizie care afecteaza o jumatate (stanga sau dreapta) a corpului. Hemiplegia poate fi fie spasmodica (muschii atinsi sunt rigizi), fie flasca (muschii sunt moi si slabiti).

Hemiplegia are drept cauza o leziune a caii piramidale, fasciculul de fibre nervoase care merg de la cortexul cerebral pana la diferite niveluri ale maduvei spinarii si care comanda contractia muschilor. Leziunea se afla de partea opusa membrelor atinse. Aceasta leziune este la randul ei, consecutiva unui accident vascular cerebral, ischemic (diminuarea sau oprirea circulatiei) sau hemoragic, unei tumori sau unui traumatism ori a unei infectii asistemului nervos (abces al creierului).

Tratamentul este, in principal, tratamentul cauzei, care poate face sa regreseze hemiplegia sau impiedica sa se agraveze. Lui i se adauga tratamentul simptomelor (ventilatie asistata in caz de coma). Ulterior, reeducarea amelioreaza adesea sechelele motorii iar ortofonia, pe cele de limbaj.