Gastroenterologie

Hepatita virala

Boala acută de ficat, hepatita virală (icterul infecţios) este cauzată de mai multe feluri de virusuri (A, B,C). Infecţia se ia de la omul bolnav, care elimină virusuri prin salivă, urină sau materiile fecale, prin apa şi alimente contaminate de bolnavi, precum şi după injecţii, operaţii sau transfuzii sanguine.

Afecţiunea începe cu semne necaracteristice: greţuri, vărsături, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, de muşchi şi articulaţii, febră, oboseală. Numai la câteva zile după aceste simptome apare icterul (gălbinarea), semn care pune diagnosticul de hepatită.

Astfel, ochii şi pielea bolnavului sunt colorate în galben. În această perioadă urina bolnavului este închisă la culoare, spumoasă, iar scaunul este mai decolorat. De menţionat că icterul se observă şi în alte boli (colecistita, calculi biliari, boli ale pancreasului, intoxicaţii etc).

De aceea, la primele semne, persoana bolnavă trebuie să se prezinte urgent la medic atât pentru precizarea diagnosticului, cât şi pentru internare în spital. Hepatita virală fiind contagioasă, bolnavul se izolează şi poate fi tratat corect numai în spital.

Până la internare, bolnavul care are icter se va feri să murdărească cu urină şi fecale closetele publice. Closetul de la domiciliu va fi dezinfectat cu var cloros, cloramină, sublimat etc, pentru a evita contaminarea şi a altor membri ai familiei. Rufele de corp şi de pat, vesela, ca şi alte obiecte ale bolnavului vor fi dezinfectate prin fierbere.

Persoanele care au venit în contact cu un bolnav de hepatită virală se vor prezenta la medicul de dispensar, pentru efectuarea unor analize medicale şi pentru a fi urmăriţi medical cel puţin o lună de zile, cât durează perioada de incubaţie a bolii.