Diete Boli

Hipertensiunea arteriala si alimentatia

Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită afecţiune cronică, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc.

Pacienţii care vor să prevină sau să trateze această afecţiune trebuie să pună mare accent pe alimentaţie, alegând mai ales alimentele care au proprietatea de a regla presiunea sanguină.

Alimente ce trebuie evitate in hipertensiunea arteriala

1. Sarea

Pacienţii cu afecţiuni renale sau cardiovasculare trebuie să reducă consumul de sare, deoarece în cazul lor organismul elimină cu dificultate sodiul.

Însă nu toate persoanele cu hipertensiune arterială sunt sensibile la sare. Îţi poţi testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un conţinut sărac în sare, timp de 2-3 săptămâni, după care se va face o reevaluare a bolii.

„Sodiul este prezent în majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie să citească cu atenţie informaţiile nutriţionale ale produselor cumpărate. De asemenea, chiar dacă o persoană este sănătoasă aceasta nu ar trebui să consume mai mult de 2-4 grame de sodiu pe zi”.

2. Grăsimile saturate şi colesterolul

Reducerea cantităţii de grăsimi şi colesterol poate conduce la scăderea presiunii sanguine, dar ajută şi la scăderea în greutate, fapt care, pe termen lung, va reduce riscul de complicaţii ale hipertensiunii arteriale.

Totodată, este indicat ca pacientul să reducă cantitatea de grăsimi şi colesterol deoarece hipertensiunea creşte riscul apariţiei arterosclerozei (depunerea de grăsimi pe pereţii interiori ai vaselor, proces ce împiedică circulaţia normală a sângelui). Cea mai mare cantitate de grăsimi este conţinută în astfel de produse precum: ouă, ficat etc.

3. Proteinele

Există cazuri de hipertensiune arterială severă care necesită restricţionarea consumului de proteine. Însă această decizie îi aparţine doar medicului curant, care îi va recomanda pacientului o anumită cantitate de proteine în funcţie de greutatea corporală şi de testele sangvine.

Alimente recomandate

fructe-si-legume1. Fructele şi legumele proaspete

„Pentru reglarea presiunii arteriale sunt indicate fructele şi legumele cu un conţinut ridicat de potasiu (element-cheie în mecanismul de reglare a presiunii sângelui), magneziu şi calciu”.

Cartofii, caisele, bananele, vinetele, legumele cu frunze, fasolea, mazărea, ardeii, perele, dovleacul, roşiile şi pepenele verde au un conţinut ridicat de potasiu. Broccoli şi spanacul sunt o sursă foarte bună de calciu şi magneziu. De asemenea, magneziul se găseşte şi în legume cu frunze, cum ar fi sfecla şi fasolea verde.

Totodată, în tratarea hipertensiunii intervin şi fibrele care se găsesc în cantităţi considerabile tot în fructe şi legume.

Fiţi atenţi!

Pacienţii care suferă de hipertensiune arterială, dar şi de afecţiuni renale trebuie să evite alimentele care conţin cantităţi ridicate de potasiu, deoarece suprasolicită rinichii.

2. Pâinea, pastele şi cerealele integrale

Consumul acestora creşte aportul de fibre, vitamine şi minerale esenţiale în tratarea hipertensiunii, cum ar fi potasiul.

3. Produsele lactate

Se ştie că produsele lactate au un conţinut ridicat de calciu, motiv pentru care pacienţii hipertensivi trebuie să includă în alimentaţie laptele, iaurtul şi brânza.

Cantitatea de calciu recomandată adulţilor este de 800 miligrame zilnic, iar gravidele sau femeile care alăptează au nevoie de o cantitate şi mai mare.

În urma unor studii de specialitate s-a dovedit că suplimentele de calciu nu sunt la fel de eficiente precum calciul obţinut direct din alimente.

4. Peştele proaspăt

Acizii graşi omega-3 posedă numeroase calităţi benefice pentru sistemul cardiovascular, restructurând funcţia endotelială a arterelor, stabilizând placa de aterom, dar previn şi complicaţiile cardiovasculare: infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale etc. Aceşti acizi graşi se găsesc în unii peşti precum: sardinele, somonul sau macroul. De asemenea, peştii conţin cantităţi considerabile de calciu şi magneziu, care protejează împotriva afecţiunilor cardiovasculare.

Totodată, trebuie să evităm consumul de peşte cu un conţinut ridicat de mercur, cum este tonul, deoarece poate determina creşterea presiunii sanguine.

Dieta pentru hipertensivi

1. Cereale şi produse din cereale (7-8 porţii zilnice):

– 1 felie pâine din cereale integrale;

– 1 covrig;

– 1 pahar cu fulgi de ovăz;

– câţiva covrigei fără sare.

2. Legume (4-5 porţii zilnic):

– cartofi;

– morcovi;

– roşii.

3. Fructe (4-5 porţii zilnic):

– 1 banană;

– 1 măr;

– 1 portocală;

– 1 pahar cu boabe de struguri.

4. Produse lactate (2-3 porţii zilnic):

– 1 pahar cu lapte şi o felie de brânză cu un conţinut scăzut de grăsimi.

5. Carne, peşte (2 porţii sau mai puţin zilnic):

– 150 grame de carne slabă, fără pieliţă care trebuie pregătită prin fierbere sau la grătar.

6. Grăsimi şi uleiuri (2-3 porţii zilnic):

– 1 linguriţă de margarină;

– 1 linguriţă ulei de măsline sau rapiţă;

– 2 linguri de sos pentru salată;

– 1 lingură de maioneză cu o cantitate mică de grăsimi.

7. Alune, seminţe şi fasole uscată (4 porţii pe săptămână):

– 1/3 pahar de migdale, nuci, arahide;

– 1 pahar de fasole uscată;

– linte.

8. Dulciuri (5 porţii pe săptămână):

– 1 lingură de dulceaţă sau gem;

– 1 pahar de îngheţată.