Gastroenterologie

Indigestia alimentara

Indigestia alimentara este o afectiune frecventa mai ales in lunile de vara, cand alimentele se pot altera mult mai rapid. Poti face indigestie alimentara si atunci cand alimentele ingerate sunt intr-o cantitate foarte mare, iar astfel de probleme apar in special dupa perioadele de post.

Pacientii care sufera de diverse boli ale aparatului digestiv sunt predispusi la indigestie, iar pentru a preveni agravarea unor afectiuni deja stiute e bine sa se incerce evitarea unor alimente greu digerabile:  preparatele din oua, carnea tocata, carnea grasa.

Primele simptome care apar in indigestia alimentara sunt durerile puternice de stomac, refluxul gastric, greata, de multe ori voma, balonari. In aceste situatii se recomanda consultarea imediata a unui medic, deoarece aceste simptome pot ascunde boli grave. Poate fi vorba de gastrita, boli hepatice si pancreatice, iritatii la nivelul tractului gastrointestinal. Daca situatia se inrautateste si apar voma cu cheaguri de sange, scaune inchise la culoare, lipsa poftei de mancare, trebuie facute investigtii serioase : endoscopie digestiva, testul cu bariu.

Tratamentul in cazul unei indigestii alimentare este de obicei unul preventiv care consta in excluderea alimentelor care ar putea inrautatii starea de sanatate. Se vor evita bauturile carbogazoase, alcoolul de orice fel, mancarurile grase, dulciurle, cafeaua. Tratamentul medicamentos consta in administrarea unor suplimente de enzime digestive, si mai rar carbunele digestiv, care au  proprietatea de a grabi procesul de digestie, respectiv de a absorbi gazele de la nivelul stomacului, gaze care mentin peretii stomacului in tensiune.

Dupa o indigestie puternica este bine sa se tina un regim alimentar pe o perioada de cateva zile. Se vor consuma fructe si legume fierte (cele crude pot creste aciditatea gastrica), branzica degresata, paine prajita, supe slabe de pui, ceaiuri, cum ar fi ceaiul de sunatoare, de museel. Evitati cat mai mult alimentele perisabile si preparatele pe baza de maioneza si grasimi animale.