Indigestia si arsurile stomacale
Indigestia şi arsurile stomacale pot fi prevenite cu ceaiuri.
După sărbători, multe persoane suferă de indigestie şi arsuri la stomac. Ce sînt şi cum se manifestă aceste afecţiuni?
– Indigestia şi arsurile stomacului sînt cauzate de creşterea sau descreşterea secreţiei de acid gastric şi a altor enzime cu rol important în digestie. Simptomele includ arsuri, gaze, greaţă şi senzaţie de balonare. Refluxul esofagian şi arsurile la stomac apar din cauza urcării acidului gastric din stomac spre esofag. Cînd aceşti acizi vin în contact cu esofagul, ard pereţii acestuia cauzînd acele dureri specifice.
– Care sînt cauzele apariţiei celor două afecţiuni?
– Indigestia şi arsurile stomacale sînt cauzate de surplusul de alimentaţie, cu alimente grele precum cele grase sau dulci, de băuturile carbogazoase, de alcool, consum excesiv de cafea şi ţigări, de obezitate dar şi de stres. Indigestia poate să apară şi atunci cînd persoana în cauză este nervoasă, stresată sau nu mestecă bine alimentele. Aceste cauze pot fi eliminate prin exerciţii fizice sau plimbări în aer liber.
– Cum pot fi prevenite indigestia şi arsurile stomacale?
– Pentru evitarea apariţiei simptomelor de indigestie, este bine să se consume cît mai puţine lichide şi fructe în timpul mesei sau imediat după, iar mesele să fie luate fără grabă. Condimentele trebuie evitate şi este bine dacă se optează pentru cereale, orez sau paste. Este bine ca orele de odihnă să fie respectate cu stricteţe. Pentru indigestie există şi remedii naturiste foarte eficiente. Sucul de morcovi şi sfeclă, băut dimineaţa, pe stomacul gol, este foarte bun în asemenea afecţiuni. Ceaiul de mentă, datorită efectului antispasmodic asupra sistemului digestiv, este un bun remediu contra crampelor stomacale.
Tabletele de cărbune, din farmacie, sînt utile în cazul durerilor provocate de gaze. Cărbunele are proprietatea de a absorbi alte medicamente şi trebuie să fie luat după 2 ore de la administrarea acestora. După cină, înainte de culcare cu 2-3 ore, este binevenită o plimbare sau cîteva exerciţii de gimnastică. În cazul arsurilor stomacale este bun şi un pahar cu apă plată, care va dilua acidul şi?l va împinge înapoi în stomac. Sucul de cartofi cruzi sau iaurtul diminuează durerile. Laptele, băuturile carbogazoase, cafeaua şi tutunul sînt contraindicate, deoarece în aceste cazuri stomacul secretă mai mult acid gastric.