Gastroenterologie

Infectia cu H. pylori si cancerul gastric

Cancer StomacCancerul gastric este intalnit mult mai frecvent la barbatii in varsta de peste 40 de ani si ocupa locul opt in clasamentul bolilor maligne ale barbatilor. Simptomele initiale ale cancerului gastric sunt similare  arsurilor la stomac si indigestiei: senzatie de stomac plin, greata, sughit, pierderea poftei de mancare, mai ales la carne.

Cancerul gastric este  mai frecvent la persoanele care sufera de ulcer gastric cronic, iritare acida puternica a mucoasei, deficit de vitamina B12 si, de asemenea, la cei care consuma alcool in exces. In cazul cancerului gastric (ca si a altor boli), este esential un mod de viata ce ar diminua riscul imbolnavirii.

Cancerul gastric se poate dezvolta in orice zona anatomica a stomacului. In ultimii 20 de ani, incidenta adenocarcinomului la nivelul regiunii proximale a stomacului si a jonctiunii gastroesofagiene a crescut simtitor, in timp ce incidenta cancerelor in regiunea distala a stomacului a ramas neschimbata sau a scazut usor. Infiltrarea ganglionilor limfatici, a omentumului, plamanilor si ficatului este rapida. Este o afectiune rar intalnita la amerindieni.

Semnele si simptome cancerului gastric:

  • Durere abdominala cronica noncolicativa (in special in epigastru), ce variaza de la senzatie de plenitudine postprandiala pana la durere severa continua
  • Anorexie
  • Durerea nu este ameliorata de antiacide
  • Durerea este exacerbata de alimente
  • Durerea este ameliorata de post alimentar
  • Disfagie
  • Hematemeza
  • Melena
  • Casexie
  • Hepatomegalie
  • Greata sau varsaturi
  • Constipatie
  • Senzatie de satietate precoce
  • Scadere ponderala

Cauzele cancerului gastric sunt multiple. Cel mai frecvent cancerul gastric se dezvolta la nivelul unei leziuni nespecifice a mucoasei. Asocierea cu infectia cu H. pylori poate declansa carcinogeneza deoarece determina gastrita atrofica cronica si metaplazie intestinala. Este posibila o asociere  cu conservanti alimentari (de exemplu nitrati, sulfiti).

Factori de risc incriminati in aparitia cancerului gastric:

  • Infectia cu Helicobacter pylori (factorul cel mai important)
  • Alimentatie bogata in aditivi (alimente afumate, murate sau sarate; mancaruri orientale foarte picante)
  • Aclorhidrie
  • Gastrita atrofica/metaplazie intestinala
  • Anemie pernicioasa
  • Rezectia gastrica in antecedente
  • Fumatul/excesul de tutun
  • Predispozitie etnica: hispanica, japoneza, chiliana, costaricana. Apare la prima sau a doua generatie la japonezi, chilieni sau costaricani stabiliti in SUA.
  • Polipi sau displazie la orice nivel al tractului digestiv
  • Polipoza familiala
  • Esofagul Barrett
  • Consum redus de fructe si legume
  • Persoane cu grupa sanguina tip A

Imagini Cancer Stomac

[nggallery id=18]