Semne Simptome Litera I

Infertilitate Feminina

Infertilitatea feminina estea imposibilitatea unei femei de a concepe dupa un an de contact sexual neprotejat sau incapacitatea femeii de a duce la capat o sarcina care sa se finalizeze cu nasterea unui copil viu.Infertilitate Feminina

Infertilitatea feminina poate fi cauzata din motive variate, printre care se includ tulburarile hormonale, interzicerea maturarii foliculelor in ovarii si absenta ovulatiei.

Blocajul sau deteriorarea trompelor uterine, a caror blocare impiedica intalnirea dintre ou si spermatozoid. Un oviduct sanatos are numeroase functii in procesul de fertilizare; rolul este deci nu numai de trecere pasiva. Putin dupa ovulatie trompa prinde ovulul si incepe miscarea sa – transferarea catre uter. Acelasi oviduct serveste drept legatura pentru spermatozoizii in miscare, insasi fertilizarea avand loc in oviduct, aproximativ 8 ore de la ovulatie.

Contractiile muschilor oviductului si activitatea unor cili (mici fire de la suprafata membranei celulelor) vor transfera embrionul catre cavitatea uterina, cam la 70 de ore dupa ovulatie. Bolile oviductului sunt cauze ale infertilitatii in 25% din cazuri din cuplurile afectate. Pana recent, lipsa oviductelor (de ex. dupa o scoatere a trompelor bilaterala) a devenit un obstacol absolut in calea sarcinii. Bolile minore ale oviductului pot fi tratate chirurgical si pot avea rezultate variate. In prezent nu mai sunt efectuate diverse operatii ale oviductului, rezultatul nefiind unul sigur, lasand adeziuni extinse, astfel de operatii fiind inlocuite de fertilizarile in vitro. FIV devine in unele indicatii prima metoda aleasa, procedurile eroice pe oviducte nemaifiind justificate. Infertilitatea de cauza tubara este acum motivul clasic al FIV, iar un grup de paciente care sufera din aceasta este cel mai de succes din punctul de vedere al rezultatului, umarul sarcinilor in cele mai multe programe trecand de la 30% la un transfer de embrion.

Endometrioza este conditia, unde endometrul – mucoasa interiorului cavitatii uterine, iese in afara marginilor sale fizice catre peretele cavitatii abdominale, intestin, creeaza chisturi extensive pe trompe sau ovar. Relatia dintre endometrioza si infertilitate a fost reconsiderata. Procesul patologic rezulta in crearea aderente cu deformare substantiala a anatomiei pelvisului. Majoritatea pacientelor avand endiometrioza sufera de dureri in cea mai joasa parte a abdomenului si sacrumului, in special in timpul menstruatiei si durere in urma relatiei sexuale.

Caile traditionale in solutionarea endiometriozei includ proceduri chirurgicale/ excizii, coagulare laser, electrodiatermocoagulare de focare- si terapie hormonala. Pacientele infertile vor deveni, dupa un tratament conservativ fara succes a endometriozei, candidate pentru FIV. In general rezultatele FIV a unei femei cu endometrioza minima sau medie sunt comparabile cu rezultatele la femeile cu tulburari ale trompei. Femeile cu endometrioza serioasa a ovarelor au mai putin succes in tratamentele de sterilitate, ca rezultat al deteriorarii tesutului ovarian, descresterea calitatii oului si de asemenea un numar mic obtinut de oua.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine sunt legate de probleme de ovogeneza si iregularitatea menstruatiei si apoi de obstructia trompelor uterine, sindromul ovarelor polichistice si endometrioza. Deficientele de ovulatie repezinta principala cauza a infertilitatii intrucat fara ovulatie nu exista ovule care sa poate fi fertilizate.