Procto.ro – Ghid de sanatate si medicina

Investigarea intestinului subtire si a colonului

Investigarea intestinului subtire si a colonului
octombrie 10
00:17 2011

pilula-endoscopicaInvestigarea intestinului subtire si a colonului se realizeaza, mai nou, cu ajutorul unei pilule endoscopice, care poate face peste 55.000 de fotografii in opt ore.

Pilula endoscopica are aproximativ patru grame, este putin mai mare decit o capsula de ampicilina si inlocuieste cu succes tubul endoscopic. In centrele medicale de specialitate din tara se foloseste deja pentru intestinul subtire, urmind ca, in aproximativ o luna, specialistii sa o foloseasca si pentru colon.

Fata de clasicele metode de investigare a intestinului subtire sau a colonului, metoda capsulei endoscopice nu este deloc dureroasa si nici complicata. Pilula endoscopica este mult mai eficienta si, spre deosebire de edoscopie, care presupune aparatura complicata, care, de multe ori, fiind foarte scumpa, nu se gaseste la un standard performant in toate spitalele, mecanismul pe baza caruia functioneaza este foarte simplu. In plus, procedura clasica este neplacuta pentru pacient, dureaza aproximativ trei ore si necesita anestezie generalaa, explica Anca Trifan, medic specialist gastroenterolog in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.

Capsula endoscopica este prevazuta cu leduri, o lentila care mareste imaginea de 1,8 ori, un procesor care transforma imaginea in unde de radiofrecventa, doua baterii care alimenteaza tot sistemul si o antena care transmite undele de radiofrecventa.

A doua componenta e constituita dintr-o centura cu senzori speciali care se fixeaza pe abdomenul bolnavului si preiau undele de radiofrecventa, transformate ulterior in imagini. Datele sint stocate si apoi se transmit printr-o statie de lucru in computerul dotat cu un soft special. aCapsula poate fi usor inghitita de catre pacient. In timp ce traverseaza tubul digestiv, pilula va transmite cite doua imagini pe secunda, timp de opt ore. Pacientul poate pleca acasa dupa ce inghite capsula si revine doar pentru preluarea si citirea imaginilor inregistratea, adauga Trifan.

Specialistii recomanda capsula electronica in cazul anemiilor necunoscute, cind bolnavul are hemoragii puternice, in cazul bolilor cu localizare in intestinul subtire,  al malabsorbtiilor intestinale si al durerilor abdominale a caror cauza nu este cunoscuta.

Pretul unei astfel de investigatii ajunge la aproximativ 700 de euro. Fiind vorba despre o investigatie destul de costisitoare, Casele de Asigurari de  Sanatate nu acopera, in mod normal, costurile, a declarat dr Anca Trifan.

About Author

Proctolog

Proctolog

Related Articles

banner hemoroizi

Ramanem conectati

    facebook     twitter     youtube     google+     rss
banner varice