Dictionar medicamente litera L

Leridip. Prospect leridip

Compozitie leridip

Substanta activa este lercanidipina. Fiecare comprimat filmat contine 10 mg clorhidrat de lercanidipina echivalent la 9,4 mg lercanidipina. Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon glicolat de sodiu tip A, povidona K30, stearat de magneziu, Opadry OY-SR-6497 care contine hipromeloza, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172).

Indicatii leridip

Leridip face parte din clasa blocantelor de calciu (clasa dihidropiridine), care sunt utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale. Leridip v-a fost prescris de medicul dumneavoastra pentru tratamentul valorilor mari ale tensiunii arteriale, afectiune denumita hipertensiune arteriala.

Contraindicatii leridip

  • Nu trebuie sa luati Leridip in cazul in care ati avut reactii alergice la alte substante inrudite (cum sunt amlodipina, nicardipina, felodipina, isradipina, nifedipina sau lacidipina) sau la orice alta substanta din compozitia medicamentului.
  • Nu luati Leridip daca sunteti insarcinata sau alaptati. Daca doriti sa ramaneti insarcinata sau nu folositi metode contraceptive, nu luati Leridip. Daca sunteti in tratament cu Leridip si suspectati o sarcina, adresati-va medicului.
  • Nu luati Leridip in cazul in care suferiti de urmatoarele afectiuni cardiace: insuficienta cardiaca congestiva netratata, obstacol in ejectia sangelui din ventriculul stang, angina pectorala instabila (angina de repaus sau agravata) sau ati suferit un infarct miocardic in urma cu cel mult o luna.
  • De asemenea, nu luati Leridip in caz de afectiuni hepatice sau renale severe.
  • Nu luati Leridip concomitent cu medicamente continand ciclosporine.
  • De asemenea, in cursul tratamentului, trebuie evitat sucul de grapefruit.
  • Medicamentul nu se administreaza la pacientii cu varsta sub 18 ani.

Reactii adverse leridip

Ca toate medicamentele, Leridip poate avea reactii adverse, care nu apar la toti pacientii.
Ocazional pot sa apara unele efecte nedorite cum sunt inrosirea fetei, edeme ale gleznelor sau picioarelor, palpitatii, dureri de cap, ameteli.
Uneori pot sa apara tulburari gastro-intestinale cum sunt dispepsie, greata, varsaturi, dureri epigastrice si diaree, cresterea volumului urinar, eruptii pe piele, oboseala, somnolenta, dureri musculare.
Rareori se poate produce scaderea accentuata a presiunii sangelui (situatie in care puteti avea ameteli).
Pentru alte medicamente din grupa dihidropiridinelor s-a raportat ocazional umflarea gingiilor.
La pacientii cu angina pectorala, aceste medicamente pot duce la cresterea frecventei sau severitatii crizelor. Daca in timpul tratamentului cu Leridip observati aparitia oricaruia dintre efectele nedorite descrise mai sus, informati imediat medicul.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Mod de administrare leridip

Utilizati Leridip asa cum v-a prescris medicul.
Daca medicul nu v-a recomandat altfel, doza uzuala recomandata este de un comprimat filmat zilnic de Leridip 10 mg, la aceeasi ora, preferabil dimineata cu cel putin 15 minute inainte de micul dejun, deoarece o masa bogata in grasimi poate creste semnificativ valorile sanguine ale lercanidipinei.
Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu apa.

Precautii

Daca suferiti de afectiuni hepatice sau renale, in forme usoare sau moderate sau sunteti dependent de dializa, informati medicul pentru a putea ajusta adecvat doza.
Se recomanda prudenta si in cazul in care aveti alte afectiuni cardiace si/sau daca aveti nevoie de un pacemaker.
Medicul dumneavoastra trebuie informat despre oricare dintre aceste afectiuni prezentate mai sus inainte sa va prescrie Leridip.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Forma de prezentare

Leridip este disponibil in cutii cu un blister continand cate 7, respectiv 14 comprimate filmate si in cutii cu 2 blistere continand cate 14 comprimate filmate.