Semne Simptome Litera L

Letargie

Letargia este o stare prelungita de toropeala, apatie si vlaguire extrema. Se caracterizeaza prin lipsa de energie si poate fi un simptom al multor alte boli mai grave, pe langa un raspuns natural la stres.

Letargia se intalneste si in encefalita litargica, ca expresie a lezunilor diencefalului. Letargia poate aparea ca o stare patologica de somn profund si prelungit, fara febra sau infectie, caracterizata prin faptul ca bolnavul este capabil sa vorbeasca atunci cand este trezit, dar uita spusele si adoarme pe loc.
In psihiatrie, letargia defineste un acces de somn de tip hipnotic, observat in cursul sindroamelor catatonice si isterice.

Letargia poate fi un semnal pentru multe boli mult mai grave, cum ar fi encefalita, abcese cerebrale, dar si de constipatie sau febra. Problemele rinichilor, hepatita si bolile cronice ale tiroidei sunt de asemenea cauze intalnite ale letargiei. Sindromul Addison, cel al lui Chagas si meningita au printre simptome si o starea letargica.

Letargia nu este de cele mai multe ori o boala in sine, ci un simptom. Totusi, starea de oboseala cronica depinde de modul de viata si de regimul alimentar ales.