Semne Simptome Litera L

Leucoplachia – Limba Alba

Leucoplachia poate apare atunci cind exista un numar mare de bacterii si acumulare de resturi alimentare pe suprafata dorsala a limbii datorita deshidratarii usoare, bolilor insotite de febra. Limba Alba

Culoarea limbii tradeaza starea de sanatate. O limba sanatoasa este in general roz, cu o tenta de alb la suprafata si este stralucitoare si catifelata. O data cu procesul de masticatie, limba si straturile superioare alea acesteia se regenereaza, iar culoarea limbii este influentata de alimentele pe care le consumam. Astfel, fiecare ar trebui sa stim care este de obicei culoarea limbii noastre si sa o examinam cel putin o data pe luna pentru a identifica eventuale schimbari ale culorii, ce pot fi semne prevestitoare pentru diverse afectiuni.

Cand limba isi schimba culoarea din roz intr-un alb pastos, este oarecum lipicioasa, mucoasa care o acopera este groasa si pare sa nu se regenereze, este un semn ca organismul se lupta cu o infectie. Limba alba este prezenta in cazul virozelor respiratorii, gripa, raceala puternica sau bronsita. Atunci cand culoarea alba este asociata cu depozite galbene incat  pielea de pe limba se descuameaza este cel mai probabil un semn ca pancreasul sau splina sunt in suferinta.

Albirea stratului superficial al limbii sau prezenta petelor albe pe limba poate fi intalnita  in infectii sau inflamatii cronice ale suprafetei limbii. Unele infectii din sfera ORL, mai ales candidoza bucala sunt insotite de limba alba. Inflamarea si albirea limbii poate apare si datorita uscaciunii sau a irirtantilor externi cum este fumul de tigara.

Inflamarea limbii este cunoscuta drept glosita. Unele pete albe ale limbii cunoscute drept leucoplachie pot fi leziuni precanceroase.

Cauzele leucoplachiei (limbei albicioase):

-lichenul plan, fumatul, candidoza
-glosita, respiratia prelungita pe gura.