Lodronat

Compozitie Lodronat

Lodronat

Substanta activa: Sare disodica de acid clodronic ´ 4 H2O (clodronat, Cl2MBP), 649,7 mg (corespunzand la 520 mg acid clodronic). Forma de prezentare: Cutii a 30 comprimate filmate pentru administrare orala.

Indicatii Lodronat

Osteoliza produsa de metastazele osoase ale tumorilor solide (ex. cancer de san, cancer de prostata, cancer tiroidian etc.) sau de catre neoplaziile hematologice (ex. mielomul multiplu etc.). Hipercalcemia produsa de metastaze osoase extinse sau de tumori maligne care induc distructie osoasa in afara metastazelor osoase.

Contraindicatii Lodronat

Acidul clodronic nu trebuie utlizat in urmatoarele situatii: hipersensibilitate la medicament, insuficienta renala cu un clearance creatininic < 10 ml/min, boli inflamatorii acute severe ale tractului gastrointestinal. La copii (insuficienta experienta clinica).

Precautii Lodronat

Sarcina si alaptare: Acidul clodronic nu trebuie utilizat in timpul sarcinii. Daca este necesar, trebuie utilizate mijloace contraceptive eficiente.
Interactiuni medicamentoase: Mancarurile cu un continut ridicat de calciu (laptele si produsele din lapte), precum si medicamentele care contin fier, calciu sau magneziu (antiacidele) reduc absorbtia acidului clodronic administrat per os. Actiunea hipocalcemica a acidului clodronic poate fi augmentata de administrarea de aminoglicozide. Cazuri severe de hipocalcemie au fost observate la anumiti pacienti. Trebuie acordata atentie si existentei unei hipomagneziemii simultane.
In timpul terapiei cu acid clodronic trebuie monitorizata functia renala la intervale de 4 saptamani. Tratamentul cu acid clodronic trebuie oprit in eventualitatea unei deteriorari a functiei renale. Nivelele calciului seric trebuie monitorizate regulat in cursul terapiei cu acid clodronic. In cazul aparitiei hipocalcemiei, doza trebuie redusa in concordanta cu nevoile individuale. Acidul clodronic nu trebuie utilizat dupa data inscrisa pe ambalaj.

Reactii adverse Lodronat

Simptome gastrointestinale, cum ar fi greata si diareea, in special la debutul tratamentului sau cand se utilizeaza doze inalte. In cazuri izolate, deteriorari ale functiei renale. In cazuri izolate au fost raportate reactii adverse (ale pielii). In timpul terapiei, nivelele calciului seric pot scadea pana la valori hipocalcemice. Modificari biochimice irelevante in nivelul fosfatului seric, albuminelor serice, LDH si transaminazelor.

Mod de administrare Lodronat

Posologie: Doza zilnica este in general de doua tablete (corespunzand la 1 040 mg acid clodronic), administrate intr-o priza unica. In cazuri individuale, pot fi necesare 4 tablete pe zi. La pacientii cu insuficienta renala, la care clearance-ul creatininic variaza intre 10 si 30 ml/min, doza zilnica trebuie redusa la jumatate, deci o tableta. Tabletele trebuie administrate intr-o singura doza zilnica, si cu multe lichide, sub nici o forma lactate. Doza zilnica poate fi administrata seara inainte de culcare cu cel putin doua ore dupa cina, sau dimineata pe stomacul gol, cu cel putin 1 ora inainte de micul dejun. Doza zilnica poate fi fragmentata, daca este necesar, in doua prize pentru a se imbunatati toleranta gastro-intestinala.
Durata tratamentului: Tratamentul este de obicei de lunga durata, depinzand in general de evolutia bolii care a necesitat medicamentul. Tratamentul poate fi prelungit atat cat este necesar. In cazuri individuale, este necesara intreruperea tratamentului si reinceperea lui ulterioara.