Semne Simptome Litera L

Luarea in greutate

Luarea in greutate este un concept foarte relativ. Pentru ca luarea in greutate variaza de la un individ la altul. Iar pentru a fi determinata corect, trebuie tinut cont de mai multi factori decat centimetri si kilograme.Luarea in greutate

Se vehicula, la un moment dat, regula, conforma careia greutatea ideala se afla scazand 100 din inaltimea in centimetri. Astfel, o persoana de 185 cm ar fi trebuit sa cantareasca 85 kg. Apoi s-a adus imbunatatirea prin introducerea unui nou factor in ecuatie: sexul persoanei. Pentru barbati a ramas aceeasi regula, pentru femei se scadea 110.

Medicii au ajuns la concluzia ca valorile indicate nu reflecta nicidecum o realitate corespunzatoare, asa ca au venit cu solutia IMC. Indicele masei corporale se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in m) la patrat.

Apoi au intocmit tabele cu intervale standard ale greutatii (subponderal, normoponderal, supraponderal, obezitate) pornind de la raportul statistic intre IMC si rata mortalitatii legata de complicatiile obezitatii. Aceste valori sunt recunoscute in mod oficial in cercurile stiintifice, unele precizand valori chiar in functie de sex si varsta.

Insa, e important sa intelegem ca aceste cifre sunt orientative. Pentru ca fiecare organism e diferit construit. Insa, tot asa, fiecare are o limita superioara dupa care trece in patologie. Obezitatea in sine, nu este o boala. Dar complicatiile ei pot fi letale. Si de putine ori apare neinsotita.

Revenind la greutatea ideala, un rol major il joaca osatura individului. Si oasele au parametrii lor. Au o marime si o greutate. Acest lucru este usor vizibil la incheietura mainii. Luati doua persoane de aceeasi inaltime, cu acelasi numar de kilograme, chiar de aceeasi varsta. Una pare mai grasuta, cealalta chiar subtire. Explicatia o gasiti la incheietura mainii. Si cati alti factori mai sunt – la femei, variatiile hormonale, iar la barbati gradul de dezvoltare musculara sau cantitatea de apa din organism la ambele sexe.

Cauzele luarii in greutate:

  • Cardiopatiile congenitale
  • Sindromul Cushing
  • Conditia fizica precara
  • Hipotiroidism
  • Insuficienta renala
  • Obezitatea
  • Fluide intravenoase
  • Unele medicamente
  • Sarcina