Dictionar medicamente litera M

Medrol

Compozitie Medrol

Medrol

Medrol tablete 4 mg. Fiecare tableta contine: Metilprednisolon 4 mg -lactoza – sucroza – ulei mineral – stearat de calciu – amidon.
Medrol tablete 16 mg. Fiecare tableta contine: Metilprednisolon 16 mg -lactoza – sucroza – ulei mineral – stearat de calciu – amidon.
Medrol tablete 32 mg. Fiecare tableta contine: Metilprednisolon 32 mg -lactoza – sucroza – ulei mineral – stearat de calciu – amidon.

Actiune terapeutica Medrol

Farmacodinamica
Glucocorticoizii difuzeaza prin membrana celulara si formeaza complexe cu receptorii citoplasmatici specifici. Aceste complexe traverseaza membrana nucleara si se leaga de AND (cromatina) si stimuleaza transcriptia ARNm si deci sinteza proteinelor si enzimelor responsabile in final de efectele sistemice ale glucocorticoizilor. Glucocorticoizii nu numai ca afecteaza procesele imune si inflamatorii ci au efect si asupra metabolismului lipidic glucidic si proteic. De asemenea actioneaza si asupra sistemului osteomuscular, cardiovascular si nervos central. Efectele la nivelul proceselor imune si inflamatorii: Proprietatile imunosupresive, antiinflamatorii si antialergice ale glucocorticoizilor stau la baza majoritatii aplicatiilor terapeutice. Aceste proprietati au urmatoarele rezultate: reducerea celulelor imunoactive la locul inflamatiei; reducerea vasodilatatiei; stabilizarea membranei lizozomale; inhibarea fagocitozei; scaderea sintezei de prostaglandine si substante derivate. O doza de 4,4 mg metilprednisolon acetat (4 mg metilprednisolon) are acelasi efect glucocorticoid (antiinflamator) ca si 20 mg hidrocortizon.

Metilprednisolonul are un efect mineralocorticoid minim (200 mg metilprednisolon sunt echivalente cu 1 mg dezoxicorticosteron). Efectele asupra metabolismului glucidic si proteic: Glucocorticoizii au un efect catabolic. Aminoacizii liberi sunt convertiti in ficat la glucoza si glicogen prin procesul de gluconeogeneza. Absorbtia periferica a glucozei scade, putand determina hiperglicemie si glicozurie, in special la pacientii predispusi la diabet. Efectele asupra metabolismului lipidic: Glucocorticoizii au actiune lipolitica. Aceasta actiune afecteaza in special membrele inferioare. Ei au si o actiune lipogenetica, dar evidenta la nivelul capului, gatului si toracelui. Toate acestea duc la o redistribuire a depozitelor adipoase. Activitatea maxima farmacologica a glucocorticoizilor apare la un nivel mult mai mic decat cel plasmatic maxim, sugerand astfel ca majoritatea efectelor medicamentului se datoreaza mai mult modificarii actiunii enzimatice decat actiunii directe.

Farmacocinetica
Perfuziile in vivo la nivelul intestinului subtire uman au aratat ca steroizii se absorb in special in portiunea proximala a acestuia. Absorbtia in portiunea distala a fost 50% din cea de la nivel proximal. La om, metilprednisolon formeaza o legatura slaba cu albuminele si transcortina in proportie de aproximativ 40-90 %. Metabolismul are loc la nivel hepatic, pe cai similare cu cortizolul. Principalii metaboliti sunt 20 beta-hidroxi-metilprednisolon si 20 beta-hidroxi-6-alfa-metilprednisolon. Metabolitii sunt excretati renal glucuronoconjugati, sulfatati sau sub forma neconjugata. Aceste reactii de conjugare au loc in principal in ficat si intr-o anumita masura in rinichi.

Indicatii Medrol

Medrol tablete este indicat in urmatoarele situatii:
Boli endocrine: insuficienta adrenocorticala primara sau secundara (hidrocortizonul sau cortizolul sunt de prima alegere; analogii sintetici pot fi folositi in combinatie cu mineralocorticoizi, unde este cazul; in copilarie suplimentarea mineralocorticoida este de importanta majora); hiperplazie adrenaliana congenitala; tiroidita neinfectata; hipercalcemia paraneoplazica.

Boli neendocrine: boli reumatice – ca terapie adjuvanta pe termen scurt ( pentru controlul pacientului in crizele acute) in artrita psoriatica; artrita reumatoida, inclusiv artrita reumatoida juvenila (cazuri selectate pot necesita si terapie de intretinere cu doze mici); spondilita anchilopoietica; bursita acuta si subacuta; tenosinovita acuta nespecifica; artrita gutoasa acuta; osteoartrita posttraumatica acuta; sinovita din osteoartrita; epicondilita; boli de colagen: in timpul exacerbarii sau ca terapie de intretinere in anumite cazuri de: lupus eritematos diseminat; dermatomiozita sistemica (polimiozita); cardita reumatismala acuta; polimialgia reumatica; artrita cu celule gigante.

Boli dermatologice: pemfigus; dermatita herpetiforma buloasa; eritem sever multiform (sindrom Stevens-Johnson); dermatita exfoliativa; Mycosis fungoides; psoriazis sever; dermatita seboreica severa; stari alergice. Controlul bolilor alergice severe sau incapacitante ce nu cedeaza la tratamentul conventional: rinita alergica perena sau sezoniera; boala serului; astm bronsic; reactii de hipersensibilitate la medicamente; dermatita de contact; dermatita atopica.

Boli oftalmologice: procese severe inflamatorii sau alergice cronice sau acute ce afecteaza si ochiul si anexele sale: Ulceratii corneene marginale alergice; herpes zoster oftalmic; inflamatia segmentului anterior; uveita si coroidita posterioara difuza; oftalmia prin simpatie; conjunctivita alergica; keratita; corioretinita; nevrita optica; irita si iridociclita.

Boli respiratorii: sarcoidoza simptomatica; sindrom Loeffler necontrolabil prin alte terapii; berilioza; tuberculoza pulmonara diseminata sau fulminanta in combinatie cu terapia chimioterapica adecvata; pneumonia de aspiratie.

Boli hematologice: purpura trombocitopenica idiopatica la adulti; purpura trombocitopenica secundara la adulti; anemia hemolitica autoimuna dobandita; anemia hipoplazica congenitala.

Boli neoplazice: pentru tratamentul paleativ in: leucemii si limfoame la adulti; leucemia acuta la copii; stari edematoase. Pentru inducerea diurezei sau remisiunii proteinuriei din sindromul nefrotic fara uremie de tip idiopatic sau din lupusul eritematos sistemic.

Boli gastrointestinale: pentru controlul pacientului in stari critice in: colita ulcerativa; enterita regionala; sistem nervos; exacerbari acute ale sclerozei multiple; controlul edemului asociat cu tumori craniene. Diverse: meningita tuberculoasa cu bloc subarahnoidian in combinatie cu terapia antituberculoasa adecvata; trichineloza cu afectare neurologica sau miocardica; transplant de organ.

Doze si mod de administrare Medrol

Doza initiala de Medrol tablete poate varia de la 4 mg la 48 de mg in functie de boala si severitatea ei. In cazuri mai putin severe sunt suficiente in general doze mai mici, in timp ce in anumite boli este necesara o doza initiala mai mare. Situatiile in care este necesara terapia cu doze mari includ scleroza multipla (200 mg/zi), edem cerebral (200-1 000 mg/zi) si transplantul de organe (7 mg/kg/zi). In cazul in care dupa perioade rezonabile de timp nu se obtin rezultate satisfacatoare, se intrerupe tratamentul cu Medrol tablete si se initiaza alta terapie corespunzatoare. Daca este necesara intreruperea terapiei dupa o perioada lunga de timp se recomanda interuperea gradata si nu brusca.

Daca se observa un raspuns satisfacator, atunci se stabileste o doza de intretinere prin scaderea dozei initiale cu cantitati mici la intervale de timp corespunzatoare pana se atinge cea mai mica doza ce poate mentine raspunsul clinic. De retinut ca este necesara o monitorizare constanta pentru ajustarea dozei. Situatiile care necesita ajustarea dozei includ modificarile in statusul clinic secundare obtinerii remisiunii, exacerbarile bolii, sensibilitatea individuala a pacientului la medicament, expunerea pacientului la situatii stresante nelegate de boala tratata; in acest ultim caz poate fi necesara cresterea dozei pe o perioada mai lunga de timp in functie de starea pacientului. Dozele vor fi stabilite si individualizate in functie de boala tratata si de raspunsul bolnavului. Terapia alternanta: Terapia alternanta se refera la regimul de dozare in care doza zilnica dubla se administreaza la fiecare doua zile dimineata. Scopul acestui regim este de a furniza pacientului dozele farmacologice necesare unui tratament pe termen lung cu efectele benefice ale corticoizilor in conditiile unor reactii nedorite minime, cum ar fi supresia hipofizosuprarenaliana, starile cushingoide, simptomele sindromului de abstinenta si inhibarea cresterii la copii.

Contraindicatii Medrol

Infectii sistemice cu fungi; Hipersensibilitate cunoscuta la Medrol tablete sau metilprednisolon.

Masuri de precautie Medrol

La pacientii sub terapie corticosteroida supusi unui stres neobisnuit se recomanda cresterea dozei de corticoizi cu actiune rapida inainte, in timpul si dupa situatiile stresante. Corticoizii pot masca semnele de infectie sau pot aparea noi infectii. In timpul tratamentului cu corticosteroizi poate scadea capacitatea de rezistenta la infectii si de localizare a infectiei. Folosirea prelungita a corticoizilor poate produce cataracta posterioara subcapsulara, glaucom cu posibila afectare a nervului optic, aparitia unor infectii oculare secundare cu fungi sau virusuri. Pot aparea si reactii alergice (de ex. angioedem). Doze mari de hidrocortizon si cortizon pot determina cresterea presiunii arteriale, retentie sodata si lichidiana cu cresterea excretiei de potasiu.

Aceste efecte sunt putin probabile in cazul folosirii derivatilor sintetici, cu exceptia dozelor mari. De aceea se recomanda dieta cu restrictii de sodiu si supliment de potasiu. Toti corticoizii cresc excretia de calciu. In timpul tratamentului cu corticoizi nu se va face vaccinarea impotriva varicelei. De asemenea nu se vor efectua nici alte proceduri de imunizare, in special la doze mari, datorita posibilelor complicatii neurologice si a lipsei de raspuns cu anticorpi. Folosirea Medrol tablete in tuberculoza activa va fi restransa la cazurile fulminante sau diseminate, dar numai in combinatie cu terapia antituberculoasa adecvata. Daca se recomanda tratamentul cu corticoizi la pacientii cu tuberculoza latenta sau reactivitate la tuberculina, este necesara monitorizarea atenta, exisand posibilitatea reactivarii bolii. In cazul terapiei prelungite cu corticoizi in aceste cazuri, se va institui chimioprofilaxia.

Nu exista o explicatie general acceptata daca corticoizii determina ulcer peptic. Corticoizii pot masca simptomele de ulcer peptic si astfel poate aparea perforatia sau hemoragia fara durere semnificativa. Osteoporoza este o reactie adversa in general recunoscuta ca fiind asociata cu terapia prelungita sau cu doze mari. La copiii cu tratament zilnic pe termen lung poate aparea supresia cresterii si de aceea glucocorticoizii vor fi rezervati numai cazurilor urgente. Terapia alternanta evita sau minimalizeaza efectele adverse. Pacientii sub tratament cu doze mari de corticoizi au imunitatea scazuta si deci o susceptibilitate crescuta la infectii cu fungi, bacterii sau virusuri.

Insuficienta adrenocorticala indusa de corticoizi pote fi redusa prin scaderea treptata a dozei. Aceasta insuficienta relativa poate persista luni de zile dupa intreruperea tratamentului. De aceea la orice stres ce apare in aceasta perioada se recomanda reinstituirea terapiei hormonale. Deoarece secretia mineralocorticoida poate fi afectata, se vor administra si sare sau/si mineralocorticoizi. Efectul corticoizilor este amplificat la pacientii cu hipotiroidie sau ciroza. La pacientii cu herpes simplex ocular se vor administra cu precautie corticoizi datorita posibilului risc de perforatie corneana. Se va folosi cea mai mica doza care controleaza simptomatologia, iar cand este posibil se va reduce treptat medicamentul pana la interuperea terapiei. In timpul terapiei cu corticoizi pot aparea tulburari psihice, cum ar fi euforie, insomnie, modificari ale dispozitiei, tulburari de personalitate si depresii severe cu manifestari franc psihotice. De asemenea instabilitatea emotionala sau tendintele psihotice preexistente pot fi agravate in cursul tratamentului. La pacientii cu hipoprotrombinemie, tratati cu corticosteroizi, se vor folosi cu precautie aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene. Corticoizii se vor folosi cu precautie si in colitele ulcerative nespecifice, unde exista pericolul perforarii, de abces sau alte infectii piogenice, in diverticulita, anastomoze intestinale, ulcer peptic latent sau activ, insuficienta renala, hipertensiune, osteoporoza sau miastenia gravis. Deoarece complicatiile tratamentului cu glucocorticoizi sunt dependente de marimea dozei si durata terapiei, se recomanda individualizarea tratamentului pe baza unui raport risc/beneficiu cu specificarea dozei, duratei si daca este cazul folosirii terapiei zilnice sau alternante.
Carcinogenitate, mutagenitate si fertilitate: Nu exista evidente asupra efectelor carcinogenetice, mutagenice sau de afectare a fertilitatii ale corticoizilor.

Medrol in sarcina si alaptare

Anumite studii pe animale au aratat ca glucocorticoizii administrati la mama in doze mari pot determina malformatii fetale. Studii reproductive umane adecvate nu au fost efectuate cu corticoizi. De aceea folosirea corticosteroizilor in sarcina, lactatie sau la femei cu potential fertil se recomanda in cazul in care beneficiile terapiei depasesc evident riscul potential pentru mama, embrion sau fat. Deoarece evidenta sigurantei in sarcina este inconsistenta, medicamentul va fi folosit in sarcina numai in cazuri de absoluta necesitate. Corticosteroizii traverseaza placenta. Nou-nascutii mamelor care au primit doze substantiale de corticoizi in timpul sarcinii trebuie atent monitorizati si evaluati pentru o posibila insuficienta adrenaliana. Nu se cunosc efectele corticoizilor asupra travaliului si a expulsiei fetale. Corticoizii trec in laptele matern.

Supradozare Medrol

Nu exista sindrom clinic de supradozare acuta cu Medrol tablete. Doze frecvent repetate (zilnic sau de cateva ori pe saptamana) pe o perioada prelungita pot determina stari cushingoide sau alte complicatii ale tratamentului cronic cu steroizi.

Reactii adverse Medrol

Tulburari hidroelectrolitice: retentie sodata, insuficienta cardiaca congestiva la pacientii susceptibili, hipertensiune, retentie lichidiana, pierderi de potasiu si alcaloza hipokalemica.
Osteomusculare: miopatie steroidiana, oboseala musculara, osteoporoza, fracturi patologice, fracturi vertebrale prin compresie si necroza aseptica.
Gastrointestinale: ulcer peptic cu posibila perforatie si hemoragie, hemoragie gastrica, pancreatita, esofagita si perforatie intestinala.
Dermatologice: afectarea vindecarii plagilor, petesii si echimoze, piele subtiata.
Metabolice: balanta de azot negativa datorita catabolismului proteic.
Neurologice: presiune intracraniana crescuta, pseudotumori cerebrale, tulburari psihice si convulsii.
Endocrinologice: tulburari menstruale, stari cushingoide, supresia axului hipofizosuprarenalian, scaderea tolerantei la carbohidrati, manifestarea diabetului zaharat latent, cresterea necesarului de insulina sau antidiabetice orale, supresia cresterii la copii.
Oftalmologice: cataracta posterioara subcapsulara, cresterea presiunii intaroculare si exoftalmie.
Imunologice: mascarea infectiilor, activarea infectiilor latente, infectii oportuniste, reactii de hipersensibilitate, anafilaxie si supresia reactiilor la testele cutanate.