Semne Simptome Litera M

Menoragie

Menoragia – hipermenoree) sangerare menstruala abundente si de durata crescuta. Desi fluxul menstrual abundent este comun la femeile aflate in premenopauza, doar in cateva cazuri pierderea cantitatii de sange in timpul menstruatiei este indeajuns de insemnata pentru a fi considerata drept menoragie.

Menoragia se manifesta prin:

  • menstruatie care dureaza mai mult de 7 zile
  • scurgeri menstruale ce necesita schimbarea absorbantului la fiecare ora timp de cateva ore consecutive
  • scurgeri menstruale ce necesita schimbarea absorbantului in timpul noptii
  • scurgeri menstruale ce contin cheaguri mari de sange
  • sangerari abundente ce deterioreaza calitatea vietii, impiedicand desfasurarea normala a activitatilor zilnice
  • durere constanta in abdomenul inferior in timpul menstruatiei
  • oboseala, epuizare si tulburari ale respiratiei (simptomele anemiei)

Exista o multime de factori care pot determina aparitia hipermenoreei. Pentru a putea determina cauzele sangerarilor abundente trebuie sa va faceti un consult ginecologic. Printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei menoragiei se numara dereglarile hormonale si fibromul uterin. Tratamentul este cel al cauzei. Contraceptivele orale pot ajuta la reglarea ovulatiei si reduc episoadele de sangerare menstruala excesiva sau prelungita.

Testele de laborator pentru diagnosticarea corecta a unei menoragii includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, test de sarcina, biochimia, titrul ANA, VDRL, coagulograma, profilul tiroidian si radiografia simpla abdominala. Este binevenitun test Papanicolau, froiu si cultura din mucoasa vaginala.
Daca toate aceste investigatii sunt negative, se recomanda consultarea unui ginecolog, inaintea solicitarii unor investigatii mai scumpe, cum ar fi ecografia pelvina sau tomografia abdominopelvina. Ginecologul poate in multe cazuri sa puna diagnosticul dupa o examinare atenta a regiunii pelvine. Laparoscopia, colposcopia, biopsia andometriala, dilatatia si curetajul sunt alte metode de diagnostic