Semne Simptome Litera M

Menstruatie dureroasa

Menstruatia dureroasa afecteaza intre 30 si 50% dintre femeile aflate in perioada de activitate genitala si deranjeaza in mod important aproximativ 10% dintre ele. Ea poate aparea la inceputul vietii genitale (dismenoree primara) sau mai tarziu (dismenoree secundara). Durerile provocate de menstruatie se situeaza in general in josul abdomenului, si se manifesta sub forma unor crampe violente, care iradiaza pana la rinichi si in lungul coapselor. Ele sunt insotite adesea de greturi, putand ajunge pana la vome, de dureri de cap si uneori chiar de pierderea cunostintei (lesinuri).Menstruatie dureroasa

Dismenoreea poate fi primara sau secundara. Dismenoreea primara este cel mai des intalnita si se caracterizeaza prin prezenta unei dureri de burta si de spate, incepand cu 1-2 zile inainte de menstruatie si care vor fi resimtite circa 2-4 zile.

Aceasta este o situatie normala, ce nu ridica suspiciuni medicale intrucat nu este cauzata de vreo afectiune oculta. Dismenoreea secundara, pe de alta parte, este cauzata de o afectiune posibil neidentificata, cum ar fi endometrioza, adenomioza (o particularitate a endometriozei) fibromul uterin sau boala inflamatorie pelvina.

Daca nici un ovul nu a fost fecundat de-a lungul unui ciclu menstrual, uterul se contracta pentru a expulza „captuseala” pe care o pregatise pentru a ocroti un eventual produs conceptual. Expulzia este insotita de cresterea nivelului de prostaglandine, substante asociate cu durerea si procesele inflamatorii. Insa principala sursa a durerii menstruale o reprezinta contractiile uterine.

Alte substante suspectate ca ar avea de-a face cu durerile din aceasta perioada sunt leocotrinele, al caror nivel creste la menstruatie.

Exista o multime de remedii care amelioreaza sau fac sa dispara complet durerile lunare. Acestea sunt fie antialgice, anti-inflamatoare (ibuprofen) care calmeaza durerea, fie anti-prostaglandinele care reduc crampele din uter si in plus reduc cantitatea de sange eliminata sporind confortul din aceasta perioada.

In alte cazuri, medicul poate prescrie anticonceptionalele care inhiba ovulatia si reduc severitatea crampelor menstruale. Iar in mod surprinzator, un studiu american arata ca 97% dintre medici sunt de parere ca administratea continua a contraceptivelor, fara pauza – pentru a suprima menstruatia, este o solutie lipsita de riscuri.

Alte modalitati prin care durerea poate fi evitata sunt practicarea unui sport cu regularitate, dusurile calzi, aplicarea unor surse de caldura direct pe zona dureroasa, ceaiul de musetel si cel de galbenele, sexul, acupunctura, suplimentele alimentare (vitamina E, vitamina B1 si omega-3), odihna.

Este necesar de facut:

– hemoleucograma
– VSH
– biochimia
– profilul tiroidei.
Daca exista o secretie vaginala se recomanda efectuarea unui examen microscopic pe frotiu si culturi pentru gonococ sau Chlamydia. Uneori sunt necesare culturi din secretie col uterin sau o cultura rectala pentru acesti germeni.
Daca exista o masa tubo-ovariana sau uter marit de volum se recomanda efectuarea unei ecografii abdominale/pelvine. Poate fi util un test de sarcina. Testul de sarcina de preferat este dozarea din sange a hormonului β-HCG (fractiunea β a gonadotropinei corionice uname), care va fi pozitiv la o saptamana de la fertilizare.
Daca se suspecteaza o sarcina extrauterina cu ruptura peretelui tubar, este recomandata o punctie pelvina sau o culdocenteza (procedura prin care se investigheaza prezenta anormala de lichid in spatiul posterior vaginului), in cazul in care ecografia pelvina nu este concludenta.
Laparoscopia poate fi de asemenea utila pentru diagnostic. Un frotiu din mucoasa cervicala pentru urmarirea dispozitiei in forma de feriga a celulelor endometriale – atunci cand nivelul de hormoni estrogeni este crescut sau determinarea temperaturii bazale sunt de ajutor in diagnosticul endometriozei. Laparoscopia exploratorie este uneori singura metoda pentru diagnosticul tumorilor pelvine.
Daca examenul pelvin este normal uneori se recomanda tratament cu anticonceptionale progestative pentru solutionarea dismenoreei. Dilatatia si curetajul pot rezolva de asemenea problema.
Consultatia unui ginecolog este de preferat inaintea inceperii unor investigatii costisitoare.