Gastroenterologie

Metode de tratament medicamentos si chirurgical in herniile hiatale

Tratamentul medicamentos:

In cazul in care schimbarile stilului de viata nu sunt eficiente, medicamentele pot ameliora simptomele asociate herniei hiatale:

  • Antiacide. Antiacidele au rolul de neutralizare a acidului clorhidric din stomac. Cu toate acestea antiacidele nu vindeca leziunile esofagiene cauzate de refluxul secretiei acide din stomac in esofag.
  • Blocantii H2. Blocantii H2 sunt compusi care blocheaza receptorii histaminici H2. Aceste medicamente impiedica efectele histaminei de stimulare a secretiei gastrice si astfel reduc secretia gastrica acida . Dintre blocantii H2 fac parte cimetidina, ranitidina, famotidina, roxatidina, nizatidina etc.
  • Inhibitori ai pompei de protoni. Inhibitorii pompei protonice reduc cantitatea de acid secretata de stomac prin inhibarea productiei sale. Ele sunt mai eficiente decat blocantii H2 si amelioreaza simptomele la majoritatea pacientilor. Aceste medicamente includ omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol si rabeprazol.
  • Medicatia prokinetica. Se urmareste cresterea presiunii in sfincterul esofagian inferior si stimularea evacuarii gastrice recurgand la medicatia prokinetica: metoclopramida, domperidon, administrate inainte de masa.

Tratamentul chirurgical:

Operatia deschisa. In cazul in care schimbarile stilului de viata si medicamentele nu sunt eficiente, interventiile chirurgicale pot fi recomandate. Acest lucru este valabil mai ales in cazul pacientilor cu simptome severe, cum ar fi sangerare cronica sau dificultati de respiratie. Operatia de hernie hiatala implica repunerea si fixarea stomacului in abdomenului, ingustarea orificiului diafragmatic largit ,refacerea sfincterului esofagian inferior si reconstituirea ligamentului gastro-frenic. Calea de abord poate fi printr-o incizie a peretelui toracic (toracotomie) sau abdomenului (laparotomie).

Chirurgia laparoscopica. Se efectueaza o mica incizie la nivelul buricului. Abdomenul este insuflat cu aer astfel incat chirurgul sa poate vedea organele abdominale. Prin incizie este introdus in abdomen un instrument subtire, iluminat, numit laparoscop. Instrumentele cu care se va efectua corectarea herniei sunt inserate prin alte mici incizii efectuate la nivelul abdomenului.In timpul interventiei chirurgicale imaginile pot fi vizualizate pe un monitor. Acest tip de operatie determina mai putina durere si cicatrizare si implica spitalizare de scurta durata.

Chirurgia endoscopica. Cel mai noi domeniu de interventie chirurgicala pentru hernia hiatala utilizeaza endoscopia. Operatia consta in injectare si implantare de polimeri in musculara de la nivelul sfincterului inferior esofagian, fixarea protezei de polimeri in submucoasa eso-cardiala, injectarea de microsfere de plexiglas, sutura endoscopica (cardioplicaturare) realizata cu un dispozitiv special. Acest tip de operatie este consumatoare de timp si nu este clar daca acesta va deveni utilizata pe scara larga.