Dictionar medicamente litera M

Mirenil

Compozitie Mirenil

Drajeuri de 0,25 mg si 1 mg cu fluphenazine dihydrochloride.

Actiune terapeutica Mirenil

Medicamentul are o puternica actiune neuroleptica ca si ceilalti derivati de piperazina, de care difera printr-o actiune prelungita, cu un efect hipotensiv si are un efect sedativ mai slab. Mirenil actioneaza asupra hipotalamusului avand un efect deprimant asupra centrilor diencefalici si scoartei cerebrale. Are un efect inhibitor asupra centrilor care controleaza metabolismul, procesele oxidative, mecanismele de reglare a temperaturii corpului, de reglare a activitatii motrice si de atentie.

Indicatii Mirenil

In toate cazurile de schizofrenie incluzand si sindroamele mixte schizofrenico-depresive. Se recomanda in tratamentul psihozelor insotite de inhibari, in tratarea starilor de tensiune si anxietate, in sindroame neurotice si psihomatice certe si in tratarea psihozelor senile insotite de stari de teama si anxietate.

Doze si mod de administrare Mirenil

Initial, 2-10 mg pe zi, in doze divizate, in nevroze, tulburari psihosomatice si in tratamentul pacientilor cu senilitate doza initiala este de 0,75-1,5 mg pe zi. Doza pentru copii este de 0,25-0,50 mg pe zi. Doza trebuie stabilita individual pentru fiecare pacient. Ca regula, la inceput se administreaza doze mici care cresc gradat in timpul tratamentului.

Contraindicatii Mirenil

Leziuni ale nucleilor subcorticali al creierului, boli cardiovasculare, feocromocitom, alergie la derivati de phenotiazine.

Reactii adverse Mirenil

Parkinsonism, eruptii cutanate alergice, leucopenie, agranulocitoza, eozinofilie, contractii tetanice, stari de somnolenta, stari de oboseala, hipotensiune arteriala.