Paduden

Indicatii paduden

Paduden

Procese inflamatorii si dureroase (acute sau cronice) ale sistemului osteo-articular: reumatism articular inflamator sau degenerativ, reumatism extraarticular; stari inflamatorii severe si de lunga durata in sfera O.R.L., stomatologie, ginecologie, oncologie, patologie respiratorie sau vasculara; dureri postoperatorii usoare; dismenoree.

Contraindicatii paduden

Hipersensibilitate la ibuprofen, aspirina sau alte preparate AINS care produc simptome de astm, rinita sau urticarie; ulcer gastrointestinal; insuficienta renala sau hepatica grava; copii sub 15 ani.

Precautii

La pacientii care in prealabil au fost tratati cu alte preparate AINS, trecerea la tratamentul cu Paduden se va face gradat, pentru a evita o eventuala exacerbare a procesului inflamator sau a insuficientei suprarenale. Asocierea cu aspirina sau alte AINS, antiagregante plachetare, anticoagulante orale sau heparina sporeste riscul ulcerogen si hemoragic. Se recomanda prudenta in administrarea la pacientii cu afectiuni gastrointestinale, decompensare cardiaca sau hipertensiune in antecedente. in cazul unui tratament de lunga durata cu Paduden, se recomanda supravegherea tabloului sanguin, functiei renale si hepatice.Sarcina si alaptare: Nu se administreaza in perioada de sarcina si alaptare.Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: Se evita administrarea Paduden la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase.

Reactii adverse paduden

in general, Paduden este bine tolerat comparativ cu alte AINS. Reactiile adverse sunt rare si dispar la intreruperea tratamentului. Reactii alergice – eruptii, urticarie, crize de astm. Tulburari digestive – greata, voma, gastralgii, dispepsie, tulburari de tranzit si hemoragii oculte sau nu. Efecte asupra SNC – cefalee, ameteli, hiperexcitabilitate. Altele – tulburari de vedere, trombocitopenie, agranulocitoza, anemie hemolitica, oligurie, insuficienta renala sau cresteri tranzitorii ale transaminazelor serice.

Compozitie paduden

Fiecare capsula contine 200 mg ibuprofen.

Actiune paduden

Paduden este un preparat antiinflamator nesteroidian (AINS), cu efecte analgezice si antipiretice, activitate inhibitoare a sintezei prostaglandinelor si efect de mica intensitate si durata asupra agregarii plachetare. Ibuprofen se absoarbe rapid, concentratia plasmatica maxima realizandu-se in 1-2 ore de la ingestie. El se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 99%, iar timpul sau de injumatatire serica este de aproximativ 2 ore. Metabolizandu-se rapid, nu se acumuleaza in organism si nu determina procese de inductie enzimatica. Eliminarea se face in principal pe cale renala: sub forma de metaboliti inactivi aproximativ 90% din doza administrata, iar restul sub forma neschimbata.

Administrare paduden

Paduden se administreaza oral, cu lichid, dupa mese, initial 2 capsule (400 mg) de 2-3 ori pe zi timp de maximum 6 zile, apoi intretinere cu 1 capsula de 3-4 ori pe zi.