Semne Simptome Litera P

Paralizie

Paralizia inseamna pierderea definitiva sau tranzitorie a contractiilor musculare voluntare. Paralizia poate sa apara dupa orice boala care implica afectari ale tesutului muscular sau nervos sau cele care determina modificari metabolice care interfera cu functia nervilor sau a muschilor.

Dupa provenienta sa sunt 3 tipuri bine definite de paralizii:
1. Paralizia data de lezarea celulei nervoase motorii din maduva spinarii. Paralizia va fi limitata la muschii inervati de acel etaj al maduvei.
2. Paralizia data de lezarea fasciculului piramidal din scoarta cerebrala. Poate fi pe jumatate din corp (hemiplegie), fiind afectata miscarea voluntara. Miscarile reflexe (retragerea piciorului intepat) sunt bune.
3. Paralizia data de alterarea functionala a unor nervi. De exemplu, inhibitia unor centri motori (in isterii) care la un excitant electric puternic cedeaza. Paraliziile pot fi dupa localizare, partiale (hemiplegii – pe 1/2 corp), paraplegii (partea inferioara a corpului), monoplegii (a unui singur membru). Este insotita de o intarire (rigiditate) a muschilor nefunctionali, dureroasa sau nu si duce la atrofie musculara.

In functie de cauza aparitiei paralizia poate afecta un grup muscular bine determinat sau o intreaga regiune a corpului. Cand este afectata doar o singura parte a corpului afectiunea este cunoscuta ca hemiplegie.

In alte cazuri ambele jumatati ale corpului pot fi afectate de paralizie ducand la diplegie sau paraplegie. Cand sunt afectate doar membrele inferioare este denumita paraplegie. Cand sunt afectate toate membrele este denumita cvadriplegie.

Cauze paralizie:

  • scleroza amiotrofica laterala, defectele din nastere, botulism
  • sindrom de coada de cal, paralizia cerebrala, abuzul de droguri
  • alcoolism, sindrom Guillain-Barre, hiperpotasemia, poliomielita
  • miastenia gravis, muscaturile de sarpe, leziunile maduvei spinarii
  • spina bifida, anencefalia, atacul cerebral, distrofia musculara.

Paralizia generala progresiva este o boala care se datoreste localizarii sifilisului mai ales in scoarta cerebrala a lobilor frontali. De aceea, predomina tulburarile psihice (dementa) care merge pana la nebunie si moarte. Analiza RBW pozitiva va confirma originea sifilitica. Mai apar tremuraturi, pareze, rigiditate pupilara la lumina, paralizii.