Semne Simptome Litera P

Proteinurie

Proteinuria este prezenta proteinelor in urina. Nivelul proteinelor in urina este in mod normal extrem de mic, sub 50 miligrame pe 24 ore si nu poate fi detectat prin metodele de cercetare conventionale; de asemenea, se spune ca in stare normala nu exista proteinurie.

Proteinuria fiziologica nu este decelata prin metode uzuale. La femeile insarcinate si la adolescenti se accepta ca valori normale ale proteinuriei pana la 250 miligrame pe 24 de ore.
Valorile fiziologice ale proteinuriei cresc in caz de febra, efort fizic intens sau dupa perfuzii cu albumina.
Circuitul fiziologic normal la nivelul rinichiului este urmatorul:
– membrana de filtrare glomerulara este traversata de aproximativ 200 litri plasma zilnic
– aproximativ 10 grame de proteine ajung in urina primara
– aproximativ 95% sunt absorbite in tubul contort proximal
– in urina finala raman aproximativ 100-150 miligrame proteine / 24 ore

Proteinuria patologica poate avea mai multe surse
– proteine care traverseaza filtrul glomerular si scapa reabsorbtiei tubulare
– proteine care provin din tractul urinar – sunt secretate de vezica urinara, uretra, glande accesorii sau care rezulta in urma unei inflamatii
– proteine de origine renala care sunt secretate la nivelul tubilor renali

Majoritatea proteinelor urinare provin deci din plasma prin filtrare glomerulara, iar la nivelul tubilor are loc atat reabsorbtia partiala a acestor proteine, cat si secretia altora. Studiul proteinuriei fiziologice este important in evolutia sindromului nefrotic, deoarece prezenta ei reprezinta un semn de vindecare sau de remisiune completa, pe cand excretia unor cantitati anormale de albumina sau transferina traduce o remisiune incompleta sau o recidiva. In glomerulonefrita acuta sau in nefropatia din purpura reumatoida, proteinuria fiziologica anunta vindecarea, dar cand este insotita de eliminari de alfa2-macroglobuline atesta persistenta leziunilor renale. Majoritatea proteinelor urinare provin deci din plasma, prin filtrare glomerulara, iar la nivelul tubilor are loc reabsorbtia partiala a acestor proteine, precum si secretia altora.