Semne Simptome Litera R

Rectoragie

Rectoragia (hemoragia rectala) consta in eliminarea de sange rosu aprins prin anus, amestecat cu materii fecale si cheaguri de sange. Acest tip de hemoragie se poate produce la nivelul rectului, colonului sau anusului. Culoarea sangelui eliminat depinde de sediul hemoragiei in tractul gastrointestinal. In general, cu cat sediul hemoragiei este mai apropiat de anus, cu atat sangele este mai deschis la culoare. Astfel, daca hemoragia se produce la nivelul anusului, rectului sau al colonului sigmoid, sangele va fi rosu deschis, iar la nivelul colonului transvers – rosu inchis sau caramiziu.

In unele cazuri, scaunele cu sange au o culoare neagra ca smoala si un miros neplacut. Vorbim in aceasta situatie de melena – eliminarea de sange digerat, cauzata de o hemoragie cu sediul in tractul gastrointestinal superior (stomac sau duoden). In acest caz, sangele este prezent in colon suficient timp pentru a fi digerat, capatand o culoare neagra. Rar, o hemoragie abundenta la nivelul colonului ascendent, intestinului subtire sau stomacului poate determina un tranzit rapid al sangelui prin tractul gastrointestinal, provocand o hemoragie rectala de culoare rosu deschis. In acest caz, sangele trece atat de repede prin tractul gastrointestinal, incat bacteriile nu au suficient timp sa-i modifice culoarea.

In alte cazuri, hemoragia digestiva este atat de lenta incat nu provoaca nici rectoragie si nici melena. La acesti pacienti, sangele din scaun este ocult, iar prezenta sa nu poate fi depistata decat cu ajutorul testelor speciale de laborator (inspectia maselor fecale la sange ocult). Hemoragia oculta are in mare parte aceleasi cauze si simptome ca si rectoragia. Se asociaza frecvent cu anemia, datorita pierderii de fier odata cu sangele (anemie feripriva).