Dieta Ulcer

Regim alimentar pentru bolnavii de ulcer

Cel putin o persoana din zece va suferi de ulcer de-a lungul vietii sale.
Fie ca este localizat la nivelul stomacului sau al duodenului, pentru ca tratamentul sa dea rezultate trebuie sa renuntam la anumite alimente care pot face foarte mult rau.

Reguli alimentare pentru bolnavii de ulcer
Alimentatia corecta este un mijloc terapeutic important, in cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli.
– Medicii specialisti considera ca o componenta importanta o constituie orarul meselor. Luati cel putin trei mese pe zi, nu sariti peste ele (sunt de preferat cinci – sase mese, dar mai reduse cantitativ).
– Mancati in liniste si fara graba.
– Mestecati bine hrana.
– Nu consumati alimentele prea reci sau prea fierbinti.
– Preparati alimentele prin fierbere, inabusire sau la gratar, in nici un caz prin prajire.

Alimente permise bolnavilor de ulcer
Medicii de sppecialitate considera ca in dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse urmatoarele alimente: carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab, sunca slaba, parizer, crenvursti, legume bine fierte sub forma de piureuri, budinci sau sufleuri, lapte dulce, smantana, unt, branza proaspata de vaci, cas, urda, oua proaspete fierte moi sau sub forma de ochiuri romanesti, ulei, fainoase – gris, orez, paste fainoase, paine veche de o zi, biscuiti, dulciuri sub forma de budinci sau prajituri cu aluat uscat, fructe dulci si bine coapte (fara samburi si coji), ceaiuri de menta, musetel, sunatoare, tei, apa minerala plata, sucuri crude de morcovi, mere, piersici.

Alimente interzise bolnavilor de ulcer
Sunt interzise in boala ulceroasa: alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, bauturile carbogazoase, bauturile acre sau fierbinti, carnea grasa sarata, afumata sau preparata prin prajire, pestele gras, sarat, afumat, conservele de peste, branzeturile fermentate, sarate, afumate, laptele batut, iaurtul, untura, slanina, rantasurile, maioneza, painea moale, prajita, painea neagra, pesmet prajit, dulciurile concentrate (marmelada, dulceata, ciocolata, aluaturi dospite proaspete, foietaje), zarzavaturile crude fibroase, cu celuloza dura (castraveti, ridichi, sfecla, varza alba, fasole uscata, linte, vinete, rosii), ceapa, usturoi, ardei iute, fructe crude sau acre, nuci, alune, migdale, condimente iuti si iritante (piper, boia, hrean, mustar, otet).
Nota: Inainte de a incepe orice fel de regim alimentar, consultati-va medicul.