Regim ulcer gastro-duodenal
Criza ulceroasa poate fi precipitata de mesele neregulate, abundente, luate in conditii de tensiune nervoasa, de consumul de alcool, cafea, condimente sau pranzuri bogate in grasimi prajite. In asemenea situatie de acutizare a ulcerului, dieta trebuie sa elimine sau sa reduca alimentele cu volum crescut si cu strctura chimica inadecvata, pentru a evita stimularea suplimentara a secretiei gastrice si iritarea mucoasei gastrice (supe de carne sau de oase, grasimi prajite, rantasuri, condimente alcool. De asemenea, vor fi evitate alimentele prea calde sau prea reci.
Dieta cu lactate nu mai este recomandata. In criza dureroasa se vor alege alimente cu o capacitate cat mai mare de neutralizare. Pana nu de mult, se recomanda consumarea laptelui dulce din doua in doua ore ziua si din patru in patru ore noaptea, pentru ca neutralizarea produsa de acesta tine cam o ora. Pe masura ce durerile cedau, se introduceau supe strecurate cu prez, fulgi de ovaz, oua fierte moi, piure de legume, branza de vaci.
Astazi insa efectul benefic al laptelui in criza ulceroasa este contestat si dietele lactate nu se mai folosesc si se considera ca pot chiar inrautati boala. Chiar daca la inceput produce netralizarea datorita acidului din stomac, se poate ca ulterior se produce o secretie mult mai crescuta de acid, prin anumite mecanisme hormonale. La fel si mesele dese, care, prin prezenta alimentelor in stomac, stimuleaza secretia gastrica, vor avea efectul nedorit de stimulare a aciditatii.
Oricum, dieta in perioada acuta ramane una de crutare. Ea se va continua in primele 2-3 saptamani cu supa din cereale sau de zarzavat, paine uscata (nu prajita!), cartofi (pire sau copti), paste fainoase, preparate din aluat fiert, compot.
Dieta cu varza.
Varza si alte cateva legume verzi contin un factor antulceros, numit “vitamina U”, care favorizeaza vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale. Folosirea sucului de varza se pare ca grabeste vindecarea ulcerului. Pentru o asemenea cura, varza va fi stoarsa proaspata, deci nefiarta, pentru a nu-i distruge factorii activi. Se poate combina in raport de 3/2 cu suc de telina la cei care nu suporta varza singura. Si telina contine acelasi factor protectiv. Pentru un litru de suc sunt necesare 2,5 kg de varza proaspata, verde. Varza murata sau tinuta la temperatura camerei, ca si sucul de altfel, in 2-3 zile isi pierde calitatea. Pastrat la frigider, sucul isi mentine calitatea trei saptamani. El va fi consumat cate 200 ml de 4-5 ori pe zi. La inceputul tratamentului pot aparea balonari, dureri abdominale, constipatie, dar dupa 3-5 zile de tratament, de obicei aceste tulburari dispar. Daca persista, se poate intrerupe o zi tratamentul, apoi se incearca reluarea lui. Un efect alcalin, deci benefic, asupra activitatii gastrice au si cartofii, care pot neutraliza aciditatea gastrica, avand in plus si un bogat continut in vitamina C.
Migdalele uscate, dulci, bine mestecate, reduc aciditatea sucului gastric, scazand producerea de acid. La fel si maslinele coapte (nu si cele conservate in otet), care pot fi folosite in cantitate de 4-6 la o masa.
Este de remarcat asocierea dintre prezenta ulcerului si hipoglicemie (scaderea nivelului zaharului in sange) si de aceea la bolnavii diabetici mai ales, care folosesc medicamente hipoglicemiante, echilibrul trebuie sa fie mentinut constatnt. Pe de alta parte, si aportul crescut de zahar 9sub diferite forme) poate stimual cresterea secretiei gastrice de acid cu pana la 20 %.
Dieta in perioada de liniste a ulcerului.
Acum bolnavul poate consuma ceai, branza de vaci, fulgi de ovaz, orez, fidea, taietei, gris, spaghete, oua fierte moi, paine (dar nu proaspata, ci veche de o zi), supe mucilaginoase, de cartofi, de legume, prajituri de casa, biscuiti. Dintre legume, sunt indicate: conopida, cartofii, dovleceii, morcovii sub forma de piure, fierturi, sufleuri, budinci. Se vor evita prajelile si rantasurile. Sunt contraindicate zarzavaturile crude, tari (castravetii, ridichile, gogosarii), maioneza, ouale tari, muraturile si condimentele. Cafeaua si bauturile cu continut de cofeina stimuleaza secretia gastrica si nu trebuie consumate.
Regimul dietetic in bolile stomacului are o importanta covarsitoare. Trebuie diferentiat insa regimul recomandat in faza de criza a bolii ulceroase de cel administrat in perioada de liniste a ulcerului.