Semne Simptome Litera S

Sangerari gingivale

Sangerarile gingivale sunt cea mai comuna afectiune stomatologica si se intalneste la aproape 90% din populatia lumii. Sangerarea gingivala poate fi sporadica sau permanenta. Sangerarile gingivale ca urmare a unei raniri, fie cu scobitoarea, fie cu alimente mai dure, nu trebuie sa ne ingrijoreze, insa sangerarile care apar periodic sau sangerarile care nu mai dispar, accentuandu-si intensitatea, ar trebui sa ridice un semn de intrebare si sa ne faca sa ne indreptam catre medicul stomatolog.Sangerari gingivale

Chiar daca sunt simple sangerari, este necesar sa le dam importanta pentru ca de cele mai multe ori sunt semnele si precursoarele unor boli ale parodontiului destul de grave. De obicei, sangerarea gingivala apare in gingivita.

Gingivita este o afectiune foarte frecventa si care are diferite cauze. Cauzele favorizante ar fi: cariile dentare netratate, obturatii (plombe) in exces care se sprijina pe gingie, obturatiile dintre dinti lipite una de alta care nu dau voie atei dentare sa curete acele spatii, obturatiile cu suprafata nelustruita, lucrarile dentare relizate deficitar, tartru, fumatul excesiv si nu in ultimul rand, starea de igiena orala precara.

Pe langa acesti factori, mai exista si alte cauze sistemice. Intalnim gingivita la pubertate, gingivita din cursul ciclului menstrual, gingivita gravidelor, gingivita legata de utilizarea medicatiei contraceptive, gingivita de menopauza precum si gingivita aparuta in cursul unor boli sistemice: diabet, leucemie, anemii, carente vitaminice si in tulburarile imunitare.

Majoritatea persoanelor prezinta la un moment dat in viata sangerari sau un tip de boli gingivale. Acest fapt se datoreaza in mare parte stilului de viata modern, cu consum mare de alimente fast food si multe dulciuri. Zaharurile incurajeaza formarea placii bacteriene. Acizii produsi de bacterii si toxinele erodeaza si inflameaza gingiile. Acestea se inrosesc si au tendinta de a sangera.

Cauzele comune ale sangerarii gingivale includ:

Boli gingivale – Acestea sunt cea mai intalnita cauza pentru sangerarile gingivale. In faza initiala – gingivita – gingiile sunt inflamate si sensibile, apoi sangereaza la masticatie sau la periaj. Daca afectiunea nu este tratata, aceasta evolueaza spre paradontoza si pierderea dintilor.

Traumatisme datorate periajului incorect – Periajul cu pasta de dinti este un act in sine abraziv, iar periajul viguros mai degraba traumatizeaza dintii, decat este benefic. Totusi, daca gingiile sunt sanatoase, sunt mai putine sanse ca acestea sa sangereze.

Fumat sau mestecatul tutunului – Fumatorii prezinta mai multe acumulari de tartru pe dinti, fapt ce irita gingiile.

Cauze hormonale – Ocazional, sarcina si schimbarile hormonale pot cauza sangerarea gingivala. Aceasta inceteaza odata cu normalizarea nivelului hormonal.

Deficienta de vitamina K – Vitamina K este un factor important in coagularea sangelui, iar o carenta de vitamina K (sau vitamina C) duce la sangerarea gingiilor.

Leucemie – Aceasta boala reprezinta cancerul maduvei osoase si a celulelor albe, fiind caracterizata, printre altele, de sangerarea gingiilor.

Diverse boli – Afectiuni ale ficatului si rinichilor, boli arteriale sau capilare, diabet, boli de inima, boli ale sangelui, deficiente ale factorilor de coagulare, hemofilie, purpura trombopenica. Afectiuni autoimune – artrita reumatoida, lupus, tiroidita autoimuna, etc.

Traumatisme cauzate de alimente fierbinti sau substante chimice – Un exemplu al acestui caz sunt pacientii care aplica medicatia la baza dintelui dureros. Acest lucru duce invariabil la arsuri.

Proteza necorespunzatoare

Medicamente – Utilizarea continua a unor medicamente ce subtiaza sangele, precum aspirina si diverse analgezice, tratamente precum chemoterapia, radioterapia, anticonceptionalele si antidepresivele.