Gastroenterologie

Sangerarile oculte in scaun

Sangerarile oculte (invizibile) sunt cele care cantitativ sunt atat de reduse incat nu pot fi observate vizual de pacient cu ocazia scaunului. Cu toate acestea, prin repetare si in absenta unui diagnostic, ele pot duce la o anemie severa, in timp.

Exista mai multe cauze care pot genera sangerari oculte, ca ulceratii, colita, polipi si mai ales cancerul de colon. Daca aceste afectiuni sangereaza abundent, de obicei provoaca melena, care este un scaun ce contine sange transformat, digerat, de culoare neagra, cu aspect de petrol. Daca insa sangerarea este minora, ea poate trece neobservata, iata de ce s-a ivit necesitatea unui test care depisteaza aceste sangerari oculte. Testul pozitiveaza faptul ca undeva pe colon exista o sangerare dar nu poate preciza sediul acesteia.

Cum se efectueaza testul la sangerari oculte:

Foarte simplu, si anume: pe o mica mostra de fecale se adauga un compus chimic obtinandu-se o coloratie specifica, care poate confirma faptul ca exista undeva pe colon o sangerare.

In general se fac doua-trei teste in cateva zile, deoarece sangerarea poate fi episodica si in acest fel se mareste probabilitatea de a fi descoperita.

Testul este folosit in Marea Britanie pentru screening-ul populatiei in ceea ce priveste cancerul de colon, fiecare individ fiind chemat o data la doi ani pentru a-l efectua, in acest fel sperandu-se o depistare mai rapida a cancerului de colon.