Dictionar medicamente litera S

Sanval

Compozitie Sanval

Un comprimat filmat contine 5 mg tartrat de zolpidem si excipienti: nucleu – lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, polividona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film – hipromeloza, hidroxipropilceluloza, macrogol 400, talc, oxid rosu de fer III (E172), dioxid de titan (E171), ceara carnauba.

Indicatii Sanval

Sanval este indicat pentru tratamentul de scurta durata al insomniei.

Contraindicatii Sanval

  • Hipersensibilitate la tartratul de zolpidem sau la oricare dintre excipientii produsului
  • Sindromul apneei in somn
  • Miastenia gravis
  • Insuficienta hepatica severa
  • Insuficienta respiratorie acuta si/sau severa
  • Copii sub 15 ani

Reactii adverse Sanval

Sanval este bine tolerat. Totusi, Sanvalpoate determina uneori reactii adverse.
Cele mai frecvente reactii adverse (la mai mult de 1% din pacienti) includ: somnolenta, dificultati de coordonare, confuzie, euforie, insomnie, vertij si vedere dubla. Rareori pot apare (la mai putin de 1% din pacienti) transpiratii, paloare, hipotensiune ortostatica, agitatie, halucinatii, parestezii, stupoare, diaree. Frecventa reactiilor adverse este corelata cu doza. Reactiile adverse par a fi mai frecvente le femei decat la barbati.
Daca observati alte reactii adverse, nementionate in acest prospect, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Mod de administrare Sanval

Sanval este indicat numai pentru administrarea orala.
Doza si durata tratamentului sunt stabilite de catre medicul dumneavoastra. Respectati instructiunile medicului dumneavoastra si nu mariti doza de Sanvalprescrisa.
Doza maxima zilnica este de 10 mg zolpidem administrata numai inainte de culcare.
La pacientii varstnici si la cei cu insuficienta hepatica, doza initiala este de 5 mg zolpidem, si, daca este necesar, poate fi crescuta pana la 10 mg zolpidem, daca medicamentul este bine tolerat.

Precautii

Datorita efectelor sale deprimante asupra sistemului nervos central si mecanismului rapid de actiune, Sanvaltrebuie administrat exact inainte de a merge la culcare.
Tratamentul cu hipnotice trebuie in general sa fie limitat la 2-3 saptamani. Daca tulburarile de somn nu s-au ameliorat dupa 7-14 zile, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
In cazul utilizarii benzodiazepinelor si hipnoticelor trebuie avute in vedere efectele caracteristice ale acestora. Nu toate acestea sunt specifice pentru Sanval:
– dupa utilizarea repetata poate sa apara scaderea eficacitatii
– intreruperea brusca a tratamentului poate provoca reaparitia insomniei, chiar intr-o forma mai severa decat cea care a determinat inceperea tratamentului (insomnie de rebound). Acest fenomen este tranzitoriu: trebuie sa respectati cu strictete recomandarile medicului dumneavoastra.
– daca dozele sau durata de tratament recomandate nu sunt respectate, exista riscul sa apara dependenta fizica sau psihica. In caz de dependenta fizica, intreruperea brusca a tratamentului poate declansa sindrom de abstinenta: insomnie, dureri de cap, dureri musculare, anxietate, tensiune psihica, agitatie, confuzie si iritabilitate.
In cazurile severe, se pot observa pierderea contactului cu realitatea, tulburari de personalitate, halucinatii, convulsii, hipersensibilitate la lumina, la zgomot si la orice contact fizic, amorteli si furnicaturi ale extremitatilor.
– acest medicament poate provoca tulburari de memorie. Acestea apar cel mai adesea la cateva ore de la administrare. De aceea, trebuie sa luati Sanvalchiar inainte de culcare si sa va asigurati conditiile cele mai favorabile pentru un somn neintrerupt de cel putin7-8 ore.
La anumiti pacienti, in special la varstnici si la copii, acest medicament poate provoca efecte contrare celor dorite (reactii paradoxale sau psihiatrice):
– agravarea insomniei, cosmaruri
– nervozitate, iritabilitate, agitatie, agresivitate, accese de furie
– idei delirante, halucinatii, tulburari de comportament
In aceste cazuri, trebuie sa intrerupeti tratamentul si sa informati medicul.
Este necesar ca medicul dumneavoastra sa va examineze regulat, mai ales pentru ca exista risc de aparitie a ideilor de suicid.
Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Sarcina si alaptarea

Nu au fost efectuate studii sistematice asupra efectelor zolpidemului in sarcina si alaptare. Administrarea zolpidemului la femeile insarcinate trebuie facuta numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.
Din motive de siguranta, utilizarea sa la femeile care alapteaza nu este recomandata. Informati medicul dumneavoastra daca intentionati sa ramaneti gravida sau daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Sanval. Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati.

Forma de prezentare

Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate filmate.