Scaderea calciului din sange

Calciul este una dintre cele mai importante saruri minerale din organism. Calciul este esential pentru buna functionare a sistemului muscular, a nervilor, a inimii si este important in coagularea sangelui si formarea sistemului osos si a aparatului dentar.

Valorile normale ale calciului sanguin sunt de 3.6-5.2 mg/dl

Aproximativ 99% din calciu din organismul uman este regasit in oase, in timp ce restul de 1% intra in circuitul sangelui. Jumatate din cantitatea de calciu din sange se afla in stare libera si este activ din punct de vedere metabolic. Cealalta jumatate este legata de albumina si alte componente proteice, aflandu-se intr-o stare inactiva. Calciu total din sange  masoara ambele forme, cel liber si cel atasat de albumina.

Valoarea calciul sanguin se testeaza pentru a diagnostica si monitoriza anumite afectiuni ce au legatura cu sistemul osos, inima, rinichi si dintii. Nivelurile calciului sanguin nu arata direct cat calciu exista in sange, ci cat calciu circula in sange.

Un nivel al calciului total este adesea masurat impreuna cu testele de rutina. Cand se obtine un rezultat anormal al calciului total, poate indica anumite probleme, care pentru a putea fi identificate necesita efectuarea unor teste aditionale pentru a masura calciul ionic, fosforul, calciul in urina, magenziul, vitamina D si hormonul paratiroidian (PTH). PTH-ul si vitamina D sunt responsabile de mentinerea concentratiei de calciu in sange in limita valorilor sale normale.

Masurarea impreuna a calciului si PTH-ului poate ajuta in determinarea functionalitatii glandei paratiroide. Testarea calciului total este folosita cel mai frecvent pentru evaluarea nivelelui de calciu.

Testul de scadere a calciului din sange se efectueaza in general sub forma unui test de screening, ca parte a unui examen medical general. Medicul poate recomanda acest test si in alte afectiuni, precum :

 • boli ale rinichilor (nivelul calciului este scazut)
 • simptome ale unei cantitati prea mari de calciu (oboseala, slabiciune, pierderea poftei de mancare, ameteala, stari de voma, constipatie, dureri abdominale, urinare frecventa si sete crescuta).
 • simptome ale unei cantitati mici de calciu (crampe abdominale si musculare , furnicaturi in degete )
 • alte boli asociate cu un nivel anormal de calciu in sange (tiroida , boli intestinale , cancer sau malnutritie ).

Nivelele calciului sanguin total reflecta, de obicei, mai bine calciul liber. Deoarece aproape jumatate din calciul din sange este legat de proteine, rezultatele testarii calciului total pot fi afectate de catre nivelurile ridicate sau scazute ale acestora. In aceste cazuri este mai eficeinta masurarea directa a calciului liber prin folosirea tehnicii testarii calciului ionic.

Un nivel scazut al calciului total din sange este numit  Hipocalcemie

Cauzele comune ale unei hipocalcemii sunt:

 • niveluri scazute ale proteinelor din sange, in special albumina
 • hipoparatiroidismul
 • rezistenta mostenita la efectele hormonului paratiroid
 • deficienta majora a calciului din dieta
 • deficienta de magneziu
 • niveluri scazute ale vitaminei D
 • niveluri crescute ale fosforului
 • inflamarea acuta a pancreasului – pancreatita
 • malnutritia
 • alcolismul

Nou-nascutii, mai ales cei prematuri si cei cu o greutate scazuta, sunt adesea monitorizati in primele zile de viata pentru a depista hipocalcemia neonatala prin folosirea testului de calciu ionic. Aceasta poate aparea datorita dezvoltarii imature a glandei paratiroide si nu prezinta simptome in toate cazurile. Afectiunea se poate rezolva de la sine sau poate fi necesar un tratement cu suplimente de calciu.