Dictionar medicamente litera S

Serlift

Indicafii terapeutice Serlift

Serlift

Tratamentul episoadelor depresive majore.

Compozitie Serlift

Serlift 50mg
Un comprimat filmat contine sertralina 50 mg, sub forma de clorhidrat de sertralina 55,96 mg si excipienti: celuloza microcristalina, hidrogenfosfat de calciu dihidrat, amidon glicolat de sodiu, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, Opadry OY-S-58910 White (hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol, talc ).
Serlift 100mg
Un comprimat filmat contine sertralina 100 mg, sub forma de clorhidrat de sertralina 111,96 mg si excipienti: celuloza microcristalina, hidrogenfosfat de calciu dihidrat, amidon glicolat de sodiu , hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu , Opadry OY-S-58910 White (hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol, talc ).

Grupa farmacoterapeutica

Antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei

Contraindicatii Serlift

Hipersensibilitate la sertralina sau la oricare dintre excipientii produsului.
Copii sub 15 ani – in absenta datelor.
Asociere cu sumatriptan, inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) neselectivi sau selectivi B.

Precautii Serlift

Ca si in cazul altor tratamente antidepresive, la inceputul tratamentului persista riscul suicidar deoarece atenuarea inhibarii psihomotorii precede actiunea antidepresiva prbpriu-zisa. Daca la inceputul tratamentului apar insomnie si nervozitate, se justifica scaderea dozelor sau tratament simptomatic. In caz de trecere la episod maniacal, tratamentul cu sertralina va fi intrerupt si va fi prescris un neuroleptic sedativ.
Desi nu au fost puse in evidenta interactiuni intre sertralina si alcoolul etilic, nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului. In cazul asocierii cu medicamente ce pot determina dezechilibre electrolitice, trebuie sa se tina seama de riscul de hiponatremie, mai ales la varstnici si cirotici.

Interactiuni

Asocieri contraindicate:
• IMAO neselectivi si litiu: risc de aparitie a sindromului serotoninergic. Dupa oprirea tratamentului cu IMAO trebuie sa se respecte un interval de 14 zile pana la inceputul tratamentului cu sertralina si de cel putin 1 saptamana de la oprirea tratamentului cu sertralina pana la inceputul tratamentului cu IMAO.
• IMAO selectivi B (selegilina): risc de hipertensiune arteriala paroxistica si simptome de vasoconstrictie periferica ;
• Sumatriptan: risc de hipertensiune arteriala , vasoconstrictie coronariana prin sumarea efectelor serotoninergice.
Asocieri nerecomandate:
• IMAO selectivi A: risc de aparitie a sindromului serotoninergic. Asocieri care necesita precautii:
• Anticoagulante orale : creste riscul hemoragie;
• Carbamazepina : crestere a concentratiilor plasmatice ale carbamazepinei, cu risc de supradozaj al acesteia;
• Cimetidina : crestere a concentratiilor plasmatice ale sertralinei prin inhibarea metabolizarii antidepresivului;
• Metadona: crestere a concentratiilor plasmatice ale metadonei, cu risc de supradozaj al acesteia.

Atentionari speciale

In caz de insuficienta hepatica, metabolizarea sertralinei este incetinita, de aceea trebuie reduse dozele, sau trebuie marite intervalele intre administrari. La pacientii cu epilepsie curenta sau in antecedente, administrarea trebuie facuta cu prudenta deoarece exista riscul ca sertralina sa scada pragul epileptogen . La aparitia crizelor epileptice tratamentul cu sertralina trebuie intrerupt.

Sarcina si alaptarea

In prezent nu exista suficiente date despre un eventual efect malformativ sau fetotoxic al sertralinei administrate in timpul sarcinii. In consecinta, ca masura de precautie, nu se recomanda utilizarea sertralinei in timpul sarcinii. Nu se cunoaste daca sertralina este excretata in lapte . Nu se recomanda utilizarea sertralinei in timpul alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Desi la voluntarii sanatosi nu s-a observat alterarea functiilor cognitive si psihomotorii, acest medicament poate afecta capacitatile mentale si psihice necesare conducerii vehiculelor si folosirii utilajelor.

Doze si mod de administrare

Doza recomandata initial este de 50 mg sertralina (1 comprimat filmat Serlift 50 mg) pe zi. Aceasta doza trebuie reevaluata dupa 3 saptamani de tratament si eventual crescuta cu cate 50 mg sertralina, pana la 200 mg sertralina (4 comprimate filmate Serlift 50 mg sau 2 comprimate filmate Serlift 100 mg) pe zi, in functie de raspunsul clinic.
La varstnici se vor administra aceleasi doze sub supraveghere medicala, mai ales la inceputul tratamentului si in faza de adaptare a dozei.
in caz de insuficienta heptica, adaptarea dozei trebuie sa se faca progresiv, sub supraveghere medicala. Doza de intretinere trebuie sa fie mai mica, sau intervalele intre doze, mai mari .

Mod de administrare Serlift

Serlift trebuie administrat intr-o singura priza zilnica, dimineata sau seara, in timpul meselor.

Durata tratamentului

Tratamentul cu antidepresive este simptomatic. Tratamentul unui episod depresiv se intinde pe parcursul mai multor luni (de obicei 6 luni), pentru a scadea riscul de recadere a bolii.

Tratamente psihotrope asociate

La inceputul tratamentului este utila asocierea unui tratament sedativ sau anxiolitic pentru a scadea riscul de aparitie si de agravare a manifestarilor de angoasa.

Reactii adverse

Reactiile adverse apar mai ales in timpul primelor 2 saptamani de tratament. Incidenta lor creste o data cu doza si cu viteza cresterii dozei. Cele mai multe reactii adverse diminua o data cu ameliorarea episodului depresiv. Pot sa apara :

 • tulburari neuropsihice: somnolenta, insomnie, oboseala, nervozitate, astenie, cefalee;
 • tulburari extrapiramidale: tremor, diskinezie, hiperkinezie, hiper si hipotonie ;
 • tulburari gastro- intestinale : greata, varsaturi, diaree, constipatie, uscaciunea gurii;
 • reactii cutanate : eruptii cutanate, prurit ;
 • tulburari metabolice: usoara scadere in greutate;
 • tulburari cardiovasculare: tahicardie ;
 • tulburari vizuale;
 • tulburari ale libidoului;
 • tulburari de mictiune ;
 • hipersudoratie;
 • foarte rar: sindrom serotoninergic (vezi Interactiuni). Au fost observate cazuri exceptionale de crestere a enzimelor hepatice . La varstnici a fost observata hiponatremie .

Anumite reactii adverse sunt legate de boala in sine:

 • scaderea inhibitiei psihomotorii, cu cresterea riscului suicidar;
 • aparitia de episoade maniacale;
 • reactivarea delirului la pacientii psihotici.

Supradozaj

Principalele simptome ale supradozajului sunt : oboseala , vertij , tremor al mainilor , greata , somnolenta .

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15 – 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor .

One thought on “Serlift

 • Iau Serlift 100 din luna august in continuu, si de 2-3 zileam o mancarime exagerata pe tot corpul.
  Poate fi un efect secundar? Dar de ce apare dupa 3 luni?

Comentariile sunt închise.