Hemoroizi

Simptome, diagnostic si prevenirea hemoroizilor

Care sunt simptomele hemoroizilor?

 

Multe probleme anorectale, incluzand fisurile, fistula anala, abcesele sau iritatia si mancarimea (prurit anal), au simptome asemanatoare si sunt gresit considerate ca fiind hemoroizi. De obicei, hemoroizii nu sunt periculosi sau daunatori pentru viata. Foarte rar, un pacient poate avea o sangerare atat de grava incat sa duca la o anemie severa sau la moarte. In unele cazuri, simptomele hemoroidale dispar in cateva zile. Dar in cele mai multe cazuri, simptomele hemoroidale apar din nou, adeseori mai grave decat inainte. Desi multi oameni au hemoroizi, nu toti au si simptome. Cel mai intalnit simptom pentru hemoroizii interni este sangele rosu deschis care acopera scaunul, ce poate fi observat pe hartia igienica, sau in vasul de toaleta. Totusi un hemoroid intern poate protrude prin anus in afara corpului devenind iritant si dureros. Simptomele hemoroizilor externi pot include tumefactii dureroase in jurul anusului care rezulta in urma formarii unui cheag de sange. Acest tip de hemoroid este cunoscut sub numele de hemoroid extern trombozat. Mai mult, incordarea excesiva, frecarea, sau curatarea in jurul anusului poate cauza iritatie insotita de sangerare si/sau mancarime, care poate duce la formarea unui cerc vicios de simptome. Drenarea mucusului poate cauza deasemenea mancarime.

 

Cat de des sunt intalniti  hemoroizii?

 

Hemoroizii sunt des intalniti atat la barbati cat si la femei. Aproape jumatate din populatie are hemoroizi pe la varsta de 50 de ani. Hemoroizii sunt des intalniti si la femeile insarcinate. Atat presiunea fatului in abdomen cat si schimbarile hormonale duc la largirea vaselor hemoroidale. Aceste vase sunt supuse unor presiuni mari in timpul nasterii. Pentru majoritatea femeilor, hemoroizii care apar in urma sarcinii reprezinta o problema temporara.

 

 

Cum sunt hemoroizii diagnosticati?

 

 

O examinare completa si un diagnostic potrivit din partea medicului sunt importante atunci cand apare o sangerare din rect sau cand apare sange in scaun. Sangerarea poate fi un simptom al altor boli digestive, incluzand cancerul colorectal. Doctorul va examina anusul si rectul pentru a cauta vase de sange umflate care indica aparitia unor hemoroizi si va efectua si un exam rectal digital cu un deget acoperit cu o manusa bine unsa, pentru a palpa anomaliile. O evaluare mai amanuntita a rectului pentru observarea hemoroizilor cere un examen cu un anuscop, un tub cu lumina, folositor pentru vizualizarea hemoroizilor interni, sau cu un proctoscop, folositor pentru o completa examinare a rectului intreg. Pentru a elimina alte cauze ale sangerarilor gastrointestinale, doctorul poate examina rectul si colonul inferior (sigmoid) printr-o sigmoidoscopie sau colonul intreg printr-o colonoscopie. Sigmoidoscopia si colonoscopia sunt proceduri folosite pentru diagnosticare care implica folosirea unor tuburi luminoase fexibile introduse in rect.

 

 

Care este tratamentul?

 

 

Tratamentul medical pentru hemoroizi este destinat initial pentru ameliorarea simptomelor. Masurile pentru reducerea simptomelor includ – Bai calde de cateva ori pe zi, apa calda din plin pentru aproape 10 minute. Aplicarea unei creme hemoroidale sau a unui supozitor pentru zona afectata pentru un timp limitat. Prevenirea reaparitiei hemoroizilor va cere indepartarea presiunii si a incordarii datorate constipatiei. Medicii vor recomanda cel mai adesea cresterea comsumului de fibre si lichide in dieta zilnica. Consumul cantitatii necesare de fibre si a 6-8 pahare de lichide (fara alcool) duce la scaune moi, ingrosate. Un scaun moale duce la golirea mai usoara a intestinelor si micsoreaza presiunea din hemoroizi cauzata de incordare. Indepartarea incordarii ajuta la prevenirea hemoroizilor umflati. Surse bune de fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale. Ca urmare, medicii pot sugera un scaun gros moale sau un supliment de fibre. In unele cazuri, hemoroizii trebuie tratati prin endoscopie sau prin operatie. Aceste metode sunt folosite pentru a taia si a distruge tesuturilor hemoroidale. Medicul va efectua procedura in timpul unui consult sau al unei vizite la spital. Un numar mare de metode poate fi folosit pentru indepartarea sau reducerea marimii hemoroizilor, tehnici nedureroare si nechirugicale, lasere pentru hemoroizi si folosirea medicamentelor pentru hemoroizi sunt discutate mai departe pe acest  site web.