Gastroenterologie

Simptome si factori de risc diverticuloza

Principalul factor de risc este dieta deficitara in fibre alimentare (din legume si in special din cereale), precum si excesul de zahar.

Deshidratarea, constipatia si dieta saraca in fibre determina spasme ale musculaturii colonice care determina cresterea presiunii in interiorul colonului. Fibrele alimentare determina retinerea apei in bolul fecal, astfel acesta va trece mai usor prin tubul digestiv (fibre alimentare solubile sau insolubile). Un regim alimentar fara fibre necesita un efort suplimentar din partea musculaturii intestinale pentru a elimina materiile fecale (scaunul), ceea ce favorizeaza hipertrofia musculaturii intestinale.

Alti factori de risc sunt: un regim alimentar cu continut ridicat in grasimi si afectiuni ale tesutului conjunctiv care pot provoca slabiciunea peretelui colonic (cum ar fi sindromul Marfan).

Simptome diverticuloza:

Boala este adesea latenta (nu da nici un simptom), doar 20% din pacienti au manifestari clinice. Manifestarile clinice sunt:

  • Modificarea tranzitului intestinal: pacientii se pot plange de constipatie si diaree. Uneori poate apare senzatia de defecare incompleta.
  • Durerile abdominale sau crampele abdominale sunt principalele simptome al diverticulozei si apar la 80% dintre pacienti. Durere este localizata in in partea stanga jos a abdomenului(fosa iliaca stanga). Uneori, simptomele includ disconfort abdominal cronic (de lunga durata) alternand cu episoade acute de durere foarte puternica(paroxistica).  Alteori durerea este descrisa ca o senzatie de presiune sau senzatie tractiune.
  • Hemoragii (sangerari) rectale, in cantitate variabila: aparitia sangerarilor impune consult medical (gastro-enterologic) pentru excluderea cancerului de colon.
  • Balonare (meteorism)