Tehnici nedureroase de tratament a hemoroizilor

Operatiile majore pentru tratarea hemoroizilor pot fi evitate in favoarea unor metode de tratare mai sofisticate si, de multe ori, nedureroase. Metodele de tratament nechirurgicale sunt disponibile pentru pacienti ca o alternativa viabila la o cura permanenta de tratare a hemoroizilor.

Coagularea bipolara

Electroterapia bipolara are un efect direct de coagulare a membranei mucoase de langa hemoroid. Sondele circumactive specializate bipolare se folosesc pentru tratarea hemoroizilor interni ce sangereaza. Pentru mai multe detalii despre modul de utilizare a cailor elctrice folosite in tratarea hemoroizilor vedeti.

Tratamentul electric al hemoroizilor

Ligaturile Arteriale Hemoroidale se efectueaza folosind un proctoscop modificat combinat cu un Doppler cu ultrasunete. Un ac cu ata este bagat sub artera si se formeaza un nod in exterior pentru a stopa circulatia sangelui catre hemoroid. Valuri galvanice terapeutice se aplica direct pe hemoroid pentru a produce o reactie chimica ce micsoreaza si dizolva tesutul hemoroidal. Aceasta tehnica are un mare efect asupra hemoroizilor interni. Pentru mai multe detalii despre modul de utilizare a cailor elctrice folosite in tratarea hemoroizilor vedeti Tratamentul electric al hemoroizilor

Injectii sclerozante

Pentru a micsora hemoroidul si vasele lui de sange, se injecteaza medicamente in membrana mucoasa de langa hemoroid. Aceasta metoda este folositoare doar pentru hemoroizii foarte mici.

Fotocoagularea

Un dispozitiv numit fotocoagulator focalizeaza raze infrarosii intr-un punct fin al sondei care fototermocoaguleaza hemoroidul la locul lui. Aceasta metoda se foloseste pentru hemoroizii care sangereaza.

Bandarea cu inele de cauciuc

Un instrument special plaseaza o banda mica de cauciuc in jurul unei parti a hemoroidului. O banda stransa opreste circulatia sangelui inspre portiunea strangulata care cade in aproape o saptamana. Aceasta tehnica este des folosita pentru hemoroizii care apar in canalul anal.

Pentru pacientii cu un grad mai mic de prolaps, Ligatura cu benzi elastice este cea mai des folosita metoda pentru tratamentul hemoroizilor interni, in Statele Unite. Prin aceasta procedura, tesutul hemoroidal este tras intr-un cilindru cu doua manere pentru a permite plasarea benzilor de latex/cauciuc in jurul tesutului (fig. 1). In timp, tesutul de sub benzi, moare si este eliminat in timpul unei miscari a intestinului.

Ligatura cu benzi elastice se poate face in cabinetul medical si necesita o simpla pregatire. Totusi, deseori este nevoie de mai multe proceduri pentru a trata boala pacientului. Ligatura cu benzi elastice are efect marit atunci cand este combinata cu o scleroterapie prin injectii pentru prolaps.

Inghetarea extrema

Un dispozitiv criogenic foloseste nitrogen lichid pentru a ingheta hemoroidul. Aceasta provoaca caderea tesutului afectat, astfel incat sa poate creste un nou tesut in acel loc. Aceasta tehnica are un efect marit atunci cand este folosita in tratarea hemoroizilor externi.