Terapia controversata cu celule stem

terapia-cu-celule-stemTerapia cu celule stem naste din nou discutii si suspiciuni. Ar fi bine ca pacientii si familiile acestora sa nu-si faca sperante false bazindu-se pe o terapie care nu a avut inca succesele asteptate.

Clinici din intrega lume ar putea exploata speranta si ignoranta oamenilor oferind terapii cu celule stem despre care nu s-a dovedit ca sint eficiente, a aratat un grup de experti in celule stem intr-un raport dat publicitatii, anunta Reuters. Societatea Internationala pentru Cercetarea Celulelor Stem a lansat un ghid pentru cercetatori si unul pentru pacienti, in care unele clinici erau criticate.

„Societatea Internationala pentru Cercetarea Celulelor Stem este foarte ingrijorata ca terapiile cu celule stem sint vindute in lume inainte sa se fi dovedit ca ele sint sigure si eficiente”, spune raportul. Insa grupul a refuzat sa numeasca un site sau o clinica anume.

„Tabloul prezentat consumatorului in privinta medicinii bazate pe celule stem este optimist si nu se bazeaza pe dovezi publicate”, a aratat Timothy Caulfield de la University of Alberta. „Media preturilor pentru o astfel de terapie, in cazul celor patru site-uri care mentioneaza preturile, este de 21.500 de dolari, exceptind costurile transportului si cazarea pentru pacienti. De asemenea, pot fi date exemple de efecte secundare serioase in urma tratamentului”, a mai spus el.

Celulele stem se impart in adulte si embrionare. Sperantele cercetatorilor se leaga in special de acestea din urma, deoarece ele au o capacitate foarte mare de diferentiere si pot da nastere oricarui alt tip de celula/tesut. Ele pot fi obtinute din tesut embrionar si ar putea fi utilizate pentru regenerarea tesuturilor bolnave. Cercetarea din domeniu a primit foarte multa atentie, mai ales deoarece ea promite ca va aduce noi moduri de tratament pentru boli precum Parkinson.

De asemenea, domeniul a fost inconjurat si de suspiciuni, mai ales in cazul cercetatorului sud-corean Hwang Woo-suk, care a admis in 2006 ca a fabricat date pentru a sustine ca el a creat primul embrion uman, folosindu-se de tehnologia clonarii si ca dupa aceea a obtinut celule stem din el. „Terapiile cu celule stem sint aproape toate noi si experimentale. In aceste etape de inceput, s-ar putea ca ele sa nu functioneze si se poate sa existe efecte negative. Asigurati-va ca intelegeti ce cautati inainte de a lua in calcul o terapie cu celule stem”, sint sfatuiti pacientii.

Pe cercetatori, ghidul ii sfatuieste sa fie vigilenti si independenti in analiza terapiilor respective. Grupul mai cere guvernelor si parlamentelor din intreaga lume sa legifereze recomandarile. „Legiutorii au o responsabilitate de a preveni exploatarea pacientilor si, unde e necesar, sa inchida clinicile frauduloase si sa ia masuri impotriva doctorilor implicati”, a declarat unul dintre autorii raportului.

„Desi se vorbeste de multe studii privin utilizarea terapiei cu celule stem pentru diferite boli neurologice sau musculare, oficial nu s-a putut prezenta un film cu un bolnav inainte si dupa terapia cu celule stem, un bolnav care sa se fi vindecat sau a carui stare sa se fi ameliorat. Si pacienti din Romania s-au tratat cu celule stem pentru boli degenerative. Una dintre bolile pentru care mai multi pacienti din Romania au plecat in afara pentru tratament cu celulele stem, a fost scleroza laterala miotrofica. Din pacate, doi dintre pacienti au si decedat la un interval de 5-6 luni dupa ce le-au fost injectate celule stem. In ceea ce priveste celulele stem de tip muscular, s-au practicat terapii in apropiere de noi, in Ucraina. La acest tip de terapie injectabila au fost si citeva persoane din Romania, iar unul dintre pacienti a fost internat si la noi. Dupa injectare cu celule stem, simptomatologia pacientului respectiv chiar s-a agravat intr-un ritm mai rapid fata de evolutia naturala a bolii. Deci, la ora actuala celulele stem asa cum sint utilizate nu reprezinta o solutie pentru tratamentul bolilor musculare. Ar fi bine ca pacientii si familiile acestora sa nu-si faca sperante false bazindu-se pe o terapie care nu a avut inca succesele asteptate”.