Tipuri de hernii hiatale

Hernie hiatala prin alunecare:

Hernia hiatala prin alunecare este cel mai frecvent tip de hernie hiatala (90% din cazuri) si sunt cele in care jonctiunea gastro-esofagiana si partea superioara a stomacului aluneca in torace. Jonctiunea gastro-esofagiana poate fi ascensionata permanent in torace, dar de multe ori aceasta ascensioneaza in torace doar cand persoana inghite.

Acest lucru se produce deoarece cu fiecare inghititura contractia musculaturii esofagului determina scurtarea esofagului care trage de stomac. Atunci cand persoana termina de inghitit o parte a stomacului intra inapoi in abdomen. Hernia hiatala prin alunecare determina reflux gastro-esofagian ( refluxul acidului clorhidric si sucurilor gastrice in esofag)

Hernie hiatala prin rulare paraesofagiana:

In cazul herniei hiatale prin rulare paraesofagiana jonctiunea gastro-esofagiana este situata subdiafragmatic (sub nivelul diafragmului), iar partea superiora a stomacului se ruleaza in cavitatea toracica, pe langa esofag. Hernia hiatala prin rulare paraesofagiana raman in torace in orice moment si nu sunt afectate de inghitit. Hernia hiatala prin rulare paraesofagiana nu determina reflux gastro-esofagian, ci simptomatologie secundara compresiunii toracice (respiratie dificila, palpitatii, etc). O hernie hiatala prin rulare paraesofagiana care este mare, in special in cazul in care comprima esofagul adiacent, poate impiedica trecerea alimentelor in stomac.

Hernie hiatala mixta:

Asociaza mecanismele precedente. Hernia hiatala mixta determina reflux gastro-esofagian.